spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΤι κάνει έναν Δικηγόρο χαρούμενο ?

Τι κάνει έναν Δικηγόρο χαρούμενο ?

spot_img
spot_img
spot_img

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, σχετικά με τα επίπεδα ευτυχίας των δικηγόρων, οι υψηλές οικονομικές απολαβές δεν εγγυώνται την προσωπική ευτυχία και την επαγγελματική ικανοποίηση.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν περίπου 6.200 ερωτηθέντες, μέλη δικηγορικών συλλόγων τεσσάρων αμερικανικών Πολιτειών, οι οποίοι εργάζονται ως δικηγόροι, δικαστές ή σε σχετικά νομικά επαγγέλματα. Όπως καταδεικνύεται από τα ευρήματα της έρευνας, οι δικηγόροι, οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες ή σε άλλες θέσεις υψηλού κύρους, παρά τις υψηλές αμοιβές τους, είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από δικηγόρους οι οποίοι δραστηριοποιούνται υπέρ του δημοσίου συμφέροντος είτε παρέχοντας νομική βοήθεια, είτε εργαζόμενοι σε οργανισμούς και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ενώ τα μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας εντοπίζονται στους δικαστικούς λειτουργούς.

Στους ισχυρότερους παράγοντες επαγγελματικής ευημερίας, αναφορικά με τα νομικά επαγγέλματα, συγκαταλέγεται η αυτονομία, η εμπιστοσύνη στις προσωπικές ικανότητες και η ανάληψη υποθέσεων για «εσωτερικά υποκινούμενους» λόγους, σχετιζόμενους με την προσωπική ικανοποίηση, η οποία αντλείται από την ενασχόληση με συγκεκριμένες υποθέσεις. «Από τα δεδομένα αυτά καταδεικνύεται ότι οι υψηλοί βαθμοί στο πανεπιστήμιο, η οικονομική ευμάρεια και το κύρος δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την επαγγελματική ευτυχία ενός δικηγόρου. Μεγαλύτερη σημασία έχει η ενασχόληση με ενδιαφέρουσες υποθέσεις, οι οποίες έχουν νόημα σε προσωπικό επίπεδο και εστιάζουν στην παροχή πολύτιμης βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται», σημειώνεται στην έρευνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι προσδοκίες των φοιτητών νομικής σχετικά με το ύψος των μελλοντικών οικονομικών απολαβών τους δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε ερώτηση αναφορικά με το πώς αντιπαραβάλλονται τα πραγματικά έσοδα που αποκόμισαν κατά τα πρώτα χρόνια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, σε σχέση με τις προσδοκίες τους όταν επέλεξαν τη νομική σχολή, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα κέρδη τους ήταν κατά πολύ χαμηλότερα από ότι περίμεναν. «Λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα ευρήματα, οι φοιτητές νομικής θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους όσον αφορά το δικηγορικό επάγγελμα, διότι αν το επέλεξαν αποκλειστικά στη βάση οικονομικών κριτηρίων, κινδυνεύουν να απογοητευθούν», όπως αναφέρεται στην έρευνα.

 Διαβάστε την Έρευνα – Επιστημονική Έκδοση Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον

spot_img

Lawjobs