spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΤο μορατόριουμ για τη θανατική ποινή διχάζει τον ΟΗΕ

Το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή διχάζει τον ΟΗΕ

spot_img
spot_img
spot_img

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έκκληση της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπέρ ενός παγκόσμιου μορατόριουμ για τη θανατική ποινή.

Συνολικά 87 κράτη, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεκάδων κρατών της Λατινικής Αμερικής και οκτώ αφρικανικών κατέθεσαν προσχέδιο ψηφίσματος για την κατάργηση της εσχάτης των ποινών.

Ωστόσο, κάποια κράτη μέλη του ΟΗΕ διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να επιβάλει τις αξίες της σε άλλους με μια αποικιοκρατική νοοτροπία.

Η αντιπροσωπεία της Σιγκαπούρης προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση «θα δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ».

«Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε μια διχαστική, δυσάρεστη και καθόλου απαραίτητη διαμάχη», δήλωσε ο αξιωματούχος Κέβιν Τσοκ της Σιγκαπούρης ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Σιγκαπούρη έχει κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υποχρεωτική επιβολή της θανατικής ποινής σε αδικήματα που αφορούν το εμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,

Παρόμοιες ενέργειες από τον ΟΗΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής πραγματοποιήθηκαν ανεπιτυχώς το 1992.

Σύμφωνα με το ψήφισμα «το κύριο πολιτικό περιεχόμενο του κειμένου αυτού πρέπει να είναι η έγκριση ενός παγκόσμιου μορατόριουμ ως σημαντικού βήματος προς την κατεύθυνση της κατάργησης της θανατικής ποινής».
Το κείμενο αναφέρει ότι «η θανατική ποινή υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι επηρεάζει θετικά τα επίπεδα εγκληματικότητας. Σε περίπτωση, δε, κακοδικίας η εφαρμογή της ποινής είναι μη αναστρέψιμη και αμετάκλητη».

Οι διαφωνούντες με το μορατόριουμ, κράτη όπως η Μποτσουάνα, το Ιράν, η Κίνα και η Αίγυπτος υποστηρίζουν ότι η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε 100 και επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις για τα θέματα ποινικού δικαίου ανήκουν στα κράτη μέλη.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν το ψήφισμα αλλά κρατούν αποστάσεις από τη συζήτηση. Η Κίνα, το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Σουδάν αντιπροσωπεύουν το 90% των παγκόσμιων εκτελέσεων.

Μεταξύ των υποστηρικτών του μορατόριουμ είναι η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες, η Αυστραλία, η Γκαμπόν, η Αγκόλα, η Τουρκία και η Βενεζουέλα.

spot_img

Lawjobs