spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΥπό απειλή η θρησκευτική ελευθερία στην Ευρώπη σύμφωνα με καθηγητή της Οξφόρδης

Υπό απειλή η θρησκευτική ελευθερία στην Ευρώπη σύμφωνα με καθηγητή της Οξφόρδης

spot_img
spot_img
spot_img

Tην εκτίμηση ότι η θρησκευτική ελευθερία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι υπό απειλή, έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη και διευθυντής του Κέντρου για τη μελέτη της θρησκείας στη δημόσια ζωή (Center for the Study of Religion in Public Life), Roger Trigg. Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε σειρά υποθέσεων, στις οποίες τα δικαστήρια έλαβαν αποφάσεις ιδιαίτερα εχθρικές προς τη θρησκεία.

«Υπάρχει μία σαφής τάση στη νομολογία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δικαστηρίων να πριμοδοτούν την ισότητα και την έλλειψη διακρίσεων σε βάρος της θρησκείας, με αποτέλεσμα το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας να κινδυνεύει», σχολίασε ο Trigg. Προς επίρρωση της εκτίμησής του, ο Trigg μνημόνευσε δικαστικές αποφάσεις που υποχρέωναν τους θρησκευτικούς λειτουργούς να τελούν γάμο παρά την ενδεχόμενη αντίθεσή τους, βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή άλλες που απαγόρευαν την δημόσια εμφάνιση των θρησκευτικών συμβόλων.

Δύο χαρακτηριστικές βρετανικές υποθέσεις, με αφορμή το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας εκκρεμούν μάλιστα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Πρόκειται για την υπόθεση της Lilian Ladele, επισκόπου από το Ίσλινγκτον, η οποία αντιμετώπισε πειθαρχικές κυρώσεις, όταν αρνήθηκε να παντρέψει ομόφυλο ζευγάρι λόγω αντίθεσης βάσει των θρησκευτικών της πεποιθήσεων. Η άλλη υπόθεση αφορά την περίπτωση της Nadia Eweida, υπάλληλο της British Airways, οι εργοδότες της οποίας της ζήτησαν να καλύπτει το θρησκευτικό σύμβολο του σταυρού κάτω από την στολή της.

«Δεν πρέπει να θεωρούμε ένα δικαίωμα πιο θεμελιώδες από ένα άλλο, όταν όμως γίνεται η στάθμιση καλό είναι να διατηρείται μια ισορροπία. Στην απόφαση για το αν μπορεί η όχι η British Airways να απαγορεύσει το σταυρό πάνω από τη στολή υπηρεσίας, το δικαστήριο θεώρησε ότι ο σταυρός δεν είναι σύμβολο-κλειδί του χριστιανισμού. Αυτό, όμως, δεν θα έπρεπε καν να το αποφασίζουν οι δικαστές», σχολίασε ο Trigg.

Τα τελευταία χρόνια θρησκευτικοί λειτουργοί της Αγγλικανικής Εκκλησίας έχουν σε πολλές περιπτώσεις διαμαρτυρηθεί για την επίσημη υποβάθμιση του χριστιανισμού στη Βρετανία. Το 2009 ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, John Sentamu, είχε γράψει σχετικά με την περιθωριοποίηση της θρησκευτικής λατρείας και την πολιτικώς ορθή τάση υπέρ της ισότητας: «Το να ζητά ο εργοδότης από τον εργαζόμενο να κρατήσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις μακριά από τον εργασιακό χώρο, είναι σαν να του ζητά να αφήσει το χρώμα του δέρματός του έξω, πριν μπει στο γραφείο. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν είναι ούτε προαιρετικό, ούτε προσθαφαιρώμενο γνώρισμα του ατόμου».

spot_img

Lawjobs