spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΑλληλεγγύη Δικηγόρων Δελτίο Τύπου

Αλληλεγγύη Δικηγόρων Δελτίο Τύπου

spot_img
spot_img
spot_img

Συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής  παράταξης  «Αλληλεγγύη Δικηγόρων» του ΔΣΑ αποτελούμενη από τους συμβούλους  Δημήτρη Βερβεσό,  Χριστίνα Τσαγκλή  και Θωμά Καμενόπουλο,  την Αντιπρόεδρο Αθηνά Μανίκα, τον ΓΓ της  ΕΑΝΔΑ  Δημήτρη  Λυρίτση και το μέλος Διονύση Ρίζο,  με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριο  Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τη συζήτηση απασχόλησαν επίκαιρα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ανακύψει από νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και αφορούν το σύνολο της δικηγορικής κοινότητας. Ειδικότερα : η υποχρεωτική ασφάλιση των ασκούμενων δικηγόρων,  η υποχρεωτική προαγωγή σε υπέρτερες ασφαλιστικές κλάσεις  της πρώτης για τους εισελθόντες στην κοινωνική ασφάλισης δικηγόρων, μετά την 1/1/93 και η επιβάρυνση των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών,  εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ με 120 € ετησίως.

Μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε με τον Υπουργό επί των παραπάνω θεμάτων ο υπουργός δεσμεύτηκε στις παρακάτω θέσεις του.

 

  1. Ενέμεινε στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των ασκουμένων δικηγόρων  για υγειονομική περίθαλψη καθόσον όπως δήλωσε ουδείς πολίτης δεν μπορεί να εργάζεται ανασφάλιστος, τουλάχιστον όσον αφορά τον  κλάδο υγείας. Όμως αντιλαμβανόμενος την δύσκολη κατάσταση των ασκούμενων δικηγόρων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέλθει μείωση των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών τους σε ποσοστό μέχρι και 50% ώστε να υπάρξει ελάφρυνση τους.

 

  1. Για την ανακλιμάκωση των ασφαλιστικών κλάσεων των νέων ασφαλισμένων δικηγόρων μετά την 1-1-1993 δεσμεύτηκε να προβεί με νομοθετική παρέμβαση για ανάλογη ρύθμιση με αυτή που προβλέπεται στο ν.3986/11 άρθρο 44 για τους νέους αγρότες, δηλαδή να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο πενταετίας,  μέχρις ότου ανέλθει η ασφαλιστική κλάση ο δικηγόρος, και δεύτερον να υπάρξει ένα πλαφόν αναπροσαρμογής μέχρι κάποια ασφαλιστική κλάση (πιθανόν την 7η). Οι παραπάνω αλλαγές  θα μπορούν να ξεκινήσουν από  το 2013, με νομοθετική τροπολογία που θα ψηφισθεί εντός του 2012. Βέβαια όσον αφορά το ζήτημα αυτό αιτιολόγησε και την παραπάνω επιλογή της κυβέρνησης, λέγοντας ότι με τις αυξήσεις των εισφορών οι συντάξεις των νέων δικηγόρων που ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/ 93 θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες σε συνδυασμό και με τα 360 € της βασικής σύνταξης,  καθόσον σήμερα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

  1. Για την εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ, που φτάνει τα 120€ σε ετήσια βάση, ο Υπουργός απάντησε στις αιτιάσεις που πρόβαλλαν οι εκπρόσωποι της «Αλληλεγγύης Δικηγόρων» που είχαν σημειώσει ότι το χρηματικό αυτό ποσό δεν έχει  καμιά ανταποδοτικότητα για τους δικηγόρους, λέγοντας ότι σύμφωνα με την κέιμενη νομοθεσία το ποσό αυτό δεν θα εισρεύσει στα ταμεία του ΟΑΕΔ αποτελώντας τμήμα  του τακτικού προϋπολογισμού του,  αλλά θα διατηρηθεί σε ειδικό λογαριασμό. Οι συγκεντρωθέντες πόροι θα μπορούν να διατεθούν για την εκτέλεση προγραμμάτων υπέρ της κάλυψης αναγκών κατηγοριών δικηγόρων που έχουν ανάγκη  (πχ προστασία μητρότητας,  ειδικές μορφές υποαπασχόλησης δικηγόρων,  περιπτώσεις μερικής ή ολικής ανικανότητας προς εργασία κλπ) υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να εκπονηθούν προς τούτο ad hoc  προγράμματα από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς  φορείς (δηλαδή πρόκειται για πόρο κοινωνικής αναδιανομής υπέρ των άλλων κατηγοριών  δικηγόρων, αρκεί βέβαια να ενεργοποιηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΤΑΝ/ ΕΤΑΑ).   

 

  1. Τέλος πληροφόρησε τους εκπροσώπους της « Αλληλεγγύης Δικηγόρων» ότι με την ρύθμιση του άρθρου 13 παρ. 7 του Ν 4052/2012, ο κλάδος και οι παροχές υγείας του ΕΤΑΑ,  δηλαδή το πρώην Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών( ΤΠΔΑ) υπάγεται πλέον στον ΕΟΠΠΥ,  με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.

 

Οι εκπρόσωποι της «Αλληλεγγύης» Δικηγόρων» αφού εξέθεσαν πλήρως τις απόψεις τους επί των θεμάτων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορήθηκαν τη διάσταση που έχει ο πόρος υπέρ του ΟΑΕΔ, δεσμεύτηκαν να κάνουν γραπτές προτάσεις και να υποβάλουν σχέδιο νομοθετικής διάταξης για όλα τα ως άνω. Κατόπιν τούτου αναμένουμε σε νέα συνάντηση έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία ώστε να προωθηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου.

spot_img

Lawjobs