ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΔελτίο Τύπου της 20ης Μαίου 2008 του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης περί αποχής...

Δελτίο Τύπου της 20ης Μαίου 2008 του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης περί αποχής των Δικηγόρων του Πρωτοδικείου Κοζάνης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης στην από 19-5-2008 συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Κοζάνης από το λειτούργημα τους την Τρίτη (20/5), Τετάρτη (21/5), Πέμπτη (22/5) και Παρασκευή 23/5/2008 και την Τρίτη (3/6) Τετάρτη (4/6) & Πέμπτη 5/6/2008 επειδή :

διαπιστώνει τη διατήρηση των φαινομένων που περιάγουν το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας σε δεινή κατάσταση λόγω της μη πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων που υπηρετούν σ αυτό,

αξιώνει την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων εφετών δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, ειδικότερα μετά την συνεχείς παραιτήσεις εφετών δικαστών, οι οποίοι επιστρέφουν φακέλους δικογραφιών – υποθέσεις αδίκαστες,

διαμαρτύρεται για τις συνεχείς παραιτήσεις εφετών δικαστών απ τα καθήκοντα των στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, τη χρονική στιγμή που το Εφετείο έχει ανάγκη ενίσχυσης, με συνέπεια την καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων και αποτέλεσμα ο πολίτης να βιώνει καθημερινά πλέον το φαινόμενο μίας ιδιότυπης αρνησιδικίας.

θεωρεί ότι η μείωση των οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών στο Πρωτοδικείο Κοζάνης (Σέρβια / Ανασελίτσα / Σιάτιστα) ισοδυναμεί με ουσιαστική κατάργηση των Ειρηνοδικείων, σε κάθε δε περίπτωση συνιστά εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη καθώς η συγκεκριμένη ανακατανομή των οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών δεν στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων ούτε υπηρετεί την ορθή και αποτελεσματική απονομή του δικαίου αλλά οδηγεί στην αποδιοργάνωση κι αποδυνάμωση των δικαστικών υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Κοζάνης αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας,

διαμαρτύρεται για την αδικαιολόγητη άρνηση της Πολιτείας να επιλύσει το πρόβλημα οριστικά, παρά τη ρητή διαβεβαίωση του τότε Προέδρου του Α Π Ρωμύλου Κεδίκογλου για άμεση προσωρινή λύση με απόσπαση Ειρηνοδίκη στο Πρωτοδικείο Κοζάνης, ένα αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε μεν προσωρινά με την εξάμηνη απόσπαση ενός Ειρηνοδίκη στο Πρωτοδικείο Κοζάνης, πλην όμως μετά τη λήξη της εξάμηνης απόσπασης το πρόβλημα παραμένει ενεργό μέχρι και σήμερα,

ζητά τη σύσταση νέας θέσης Προέδρου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου όγκου των εκκρεμών υποθέσεων σε υλοποίηση ρητής δέσμευσης του Επίτροπου Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Πετρόπουλου,

διεκδικεί την άμεση μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης, προς αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών και λόγω στενότητας χώρων στο Δικαστικό Μέγαρο, με ιδιαίτερη αναφορά στην επίσπευση ανέγερσης και λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Εορδαίας και του Ειρηνοδικείου Σερβίων

καταγγέλλει και διαμαρτύρεται για την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Πολιτείας και των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Δημόσιας Τάξης) και Δικαιοσύνης να προβούν στη σύσταση Τμήματος Μεταγωγών στην πόλη της Κοζάνης (έδρα Εφετείου), και ειδικότερα καταγγέλλει την ανακόλουθη πολιτική του αρμόδιου Υφυπουργού σε θέματα Δημόσιας Τάξης για τις προσχηματικές δηλώσεις, δεσμεύσεις κι εξαγγελίες περί ικανοποίησης του αιτήματος, και οι οποίες μόλις με την πάροδο ολίγων μηνών διαψεύστηκαν και αποδείχθηκαν ‘’έπεα πτερόεντα’’,

επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα του Ν. Κοζάνης,

καταδικάζει ως απαράδεκτη την υποκατάσταση των θεσμικών οργάνων της επιθεώρησης δικαστών από εξωθεσμικούς παράγοντες και πρόσωπα (ΜΜΕ, ανώνυμες καταγγελίες), συμπεριφορά η οποία απαξιώνει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της,

κρίνει αναγκαία την ουσιαστική ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας του Δικαστή, με τη θωράκιση των μηχανισμών της Επιθεώρησης προκειμένου να εκλείψει το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργήθηκε απ την απαξίωση της θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, και τη χρονίζουσα καθυστέρηση στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών,

εκφράζει την αντίθεση του στην εγκατάλειψη του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης και των Δικαστικών Υπηρεσιών, οι οποίες στεγάζονται σ αυτό, με τη διαιώνιση δυσμενών καταστάσεων που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,

αξιώνει τη βελτίωση των υποδομών του Δικαστικού Μεγάρου, προκειμένου να εκλείψει η απαράδεκτη κατάσταση που περιήλθε αυτό από την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και να διατυπώσει την αγωνία του για την ορθή διαχείριση του αμιάντου που υπάρχει στην κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου,

επισημαίνει ότι η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης εξαρτάται κύρια από την ποσοτική και ποιοτική επάρκεια και πληρότητα ικανού αριθμού δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, την ανάγκη μηχανοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των δικαστικών υπηρεσιών αλλά και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των Δικαστηρίων,

δηλώνει ότι η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης για α π ο χ ή των δικηγόρων από τα καθήκοντα των εκφράζει την αγωνία του ανώνυμου πολίτη, των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, των Δικαστών & Δικαστικών Υπαλλήλων για ορθή, ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης,

Η Γ Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης υπό το βάρος της δυσμενούς κατάστασης που διαμορφώθηκε, συνολικά αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας :

1. Αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την αποχή των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Κοζάνης από τα καθήκοντα τους, στις ως άνω περιγραφόμενες ημεροχρονολογίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

2. Να υιοθετήσει την πρόταση του Προέδρου του Δ Σ περί υποβολής αιτήματος στον κ. Πρόεδρο Εφετών για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό τη συζήτηση όλων των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας και της απονομής της Δικαιοσύνης στο Ν. Κοζάνης και στη Δυτική Μακεδονία, κατ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 4 Ν. 3388/2005 η οποία τροποποίησε το Ν. 1868/1989 και αφορά στην «τροποποίηση Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων», προβλέπει τη συμμετοχή και παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου για θέματα που άπτονται του δικηγορικού λειτουργήματος, με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου να παρίσταται και να παρεμβαίνει στη συζήτηση, σε συνδυασμό με τη διάταξη του αρθ. 7 του ιδίου νόμου, όπου προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της Ολομέλειας του Δικαστηρίου (άρθρο 7 : Στην αρμοδιότητα της Ολομέλειας υπάγονται : α. .…, β. :..…. η λήψη αποφάσεως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, οργάνωσης και λειτουργίας του δικαστηρίου και απονομής της Δικαιοσύνης).

3. Να παραχωρήσει το Δ Σ, εκπροσωπούμενο δια του Προέδρου του Δ Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, συνέντευξη στα Μ Μ Ε επιδιώκοντας να αναδείξει τα προβλήματα και να καταστήσει κοινωνούς των προβλημάτων όλους τους θεσμικούς φορείς (κ. κ. βουλευτές Ν. Κοζάνης, τον κ. Γ Γ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τους εκπροσώπους τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού – κ. Νομάρχη, κ. Δήμαρχο Κοζάνης, κ. Δήμαρχο Πτολεμαϊδας κλπ.)

4. Να δημοσιευτεί Δελτίο Τύπου με περιεχόμενο την ενημέρωση των πολιτών για τη διαιώνιση της απαράδεκτης τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία.

5. Να επισπευσθεί η σύγκληση της Επιτροπής Διαχείρισης Δικαστικού Μεγάρου προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη αυτής για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου του Δ Σ Κοζάνης στον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης και στον κ. Πρόεδρο της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α Ε»

καλεί τους κ.κ. Προέδρους και τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών να στηρίξουν τον αγώνα για άμεση επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας, και τους συναρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (υφυπουργό σε θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χηνοφώτη), να επαναπροσδιορίσουν και επαναξιολογήσουν τα δεδομένα με σκοπό την άμεση επίλυση αυτών.

– Στις 17, 18 Μαΐου 2007 και 6 Ιουνίου 2007 απείχαμε για τα ίδια προβλήματα.

– ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ !
– Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ – ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ.

Η αντοχή του πολίτη δοκιμάζεται καθημερινά στα Δικαστήρια
Η εμπιστοσύνη του κλονίζεται
Η Δικαιοσύνη καθυστερεί επικίνδυνα και απαξιώνεται
Η αντοχή μας εξαντλείται

Γι αυτούς τους λόγους συνεχίζουμε να διεκδικούμε :

– την άμεση πλήρωση θέσεων Δικαστών στο Εφετείο Δ Μακεδονίας
– την ανασύσταση των τριών οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών
– τη βελτίωση των υποδομών του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης
– τη σύσταση τμήματος Μεταγωγών στην Κοζάνη (έδρα Εφετείου)

– ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
– ΜΗΝ ΑΠΟΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Σαββίδης Απόστολος Γράβας