spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΔικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (9/9/2009)

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (9/9/2009)

spot_img
spot_img
spot_img

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων τους, εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε χθες, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας στον νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Κ. Καλαμίδα και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ι. Τέντε.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημ. Παξινός, ευχήθηκε στη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντά της και ζήτησε στενή και συστηματική συνεργασία για το καλό της δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα της δικαιοσύνης τόσο κεντρικά, όσο και περιφερειακά, που έχουν σχέση τόσο με την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και τους βραδείς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης καθώς και συμπεριφορές δικαστών προς δικηγόρους.
Επίσης, στη συνάντηση τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εξέθεσαν και τα επιμέρους κατά τόπους χρονίζοντα προβλήματα ζητώντας την αντιμετώπισή τους.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανόλης Λαμτζίδης και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ειδικότερα απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγους τόνισε ότι:
1. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης και Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης (προσδιορισμός δικασίμων σε πολιτικές υποθέσεις, ορισμοί δικασίμων σε ποινικές κλπ.) είναι απελπιστικά αργοί, ώστε να αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, σε σημείο που το φαινόμενο αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις συναλλαγές και στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητες.
2. Επιβάλλεται για το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού τα πρακτικά σε όλες τις κατηγορίες υποθέσεων (μονομελές , ειρηνοδικείο, ασφαλιστικά μέτρα , ποινικές υποθέσεις κλπ.) να τηρούνται με μαγνητοφώνηση όπως στο Πολυμελές.
3. Ορισμένοι δικαστές επιχειρούν «εκ πλαγίου» να αμφισβητήσουν την επιταγή του άρθρου 349 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους αποτελεί λόγο αναβολής και η στάση τους αυτή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά «ρήγματα» στις σχέσεις δικηγόρων και δικαστών διότι οι δικηγόροι, ως το πλέον ισχυρό όπλο προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα της δικαιοσύνης, διαθέτουν την αποχή.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Λαμτζίδης τόνισε ότι:
1. Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν πρέπει να παραμείνει ένα «κλειστό σεμινάριο κατηχούμενων» δικαστών και εισαγγελέων, αλλά να «ανοίξει» με διάφορους τρόπους στην κοινωνία με την ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων σε δικηγόρους κλπ.
2. Απαιτείται η έκδοση μιας «επικαιροποιημένης» γνωμοδότησης σχετικά με την ποινική μεταχείριση των ατόμων ιδιάζουσας δωσιδικίας και ειδικότερα των δικηγόρων ιδιαίτερα κατά το στάδιο της «προσαγωγής» και της «επ’ αυτοφώρω» σύλληψης από τις αστυνομικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη, που συστήνει την μεταχείρισή των δικηγόρων σύμφωνα με το κύρος και τη θεσμική τους ιδιότητα ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, διότι παρατηρούνται φαινόμενα «επ’ αυτοφώρω» σύλληψης και αδικαιολόγητης κράτησης δικηγόρων.
Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, κ. Παπανικολάου, επικεφαλής των εκλογικών διαδικασιών ενόψει των εθνικών βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Ο κ. Παπανικολάου διαβεβαίωσε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ότι ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων θα γίνει με αδιάβλητο τρόπο, δηλαδή με ηλεκτρονική κλήρωση και αρνήθηκε να θέσει σε συζήτηση κάθε άλλη σκέψη, ειδικότερα όσον αφορά στα ποσοστά δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων που τυχόν θα διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές.
Απόρριψε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ., κ. Μανόλη Λαμτζίδη για τήρηση της σειράς, όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους και στον κατά προτεραιότητα διορισμό δικηγόρων σε σχέση π.χ. με τους δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς και την πρόταση για «προτίμηση» όλων όσων δεν είχαν διοριστεί τις προηγούμενες εκλογές.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. τόνισε ότι και στις δύο περιπτώσεις ο Άρειος Πάγος σφάλλει, διότι η σχετική διάταξη της εκλογικής νομοθεσίας ορίζει ρητά ότι προτεραιότητα στο διορισμό έναντι των δικαστικών υπαλλήλων έχουν οι δικηγόροι, ενώ δε συνιστά παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας η υιοθέτηση ενός μέτρου που αποκαθιστά κάποιες αδικίες.

spot_img

Lawjobs