spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςH Αποτελεσματική Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών Απαιτεί Εναρμόνιση των Εθνικών Δικαίων και...

H Αποτελεσματική Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών Απαιτεί Εναρμόνιση των Εθνικών Δικαίων και Στενή Συνεργασία

spot_img
spot_img
spot_img

Το Διεθνές Νομικό Συνέδριο για την Διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 19 Μαίου 2012.
Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Μουσείου της Ακρόπολης βρέθηκαν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου των Αρχαιοτήτων  (www.law-archaeology.gr) νομικοί, αρχαιολόγοι και άνθρωποι του πολιτισμού για να συζητήσουν για τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών: και τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο αυτό.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ελβετικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Με τις παρουσιάσεις των ομιλητών από τέσσερα αντιπροσωπευτικά κράτη, την Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Ελλάδα, οι σύνεδροι πληροφορήθηκαν για τις ιδιαιτερότητες του εκάστου των εθνικών δικαίων και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του κοινού τους στόχου – της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Παράλληλα, όμως, ενημερώθηκαν και για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της τελευταίας) να προχωρήσει στην εναρμόνιση των εθνικών δικαίων στο ζήτημα της διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε τόσο για τις τεχνικές της εναρμόνισης, όσο και για τις πιθανές αλληλο-καλύψεις μεταξύ των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας (UNESCO – UNIDROIT) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί οι διεθνείς συμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν τα εθνικά δίκαια εναρμονίζονται ορθά σε αυτές.
“Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών είναι κοινή απειλή για όλες τις χώρες,” δήλωσε η υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου των Αρχαιοτήτων, κυρία Ηρα Καλιαμπέτσου. “Η αντιπαράθεση μεταξύ των ‘χωρών εξαγωγής’ και ‘χωρών εισαγωγής’ πολιτιστικών αγαθών παρέλκει. Χώρες σαν την Γερμανία και Ελβετία πλήττονται και αυτές από την παράνομη διακίνηση των δικών τους πολιτιστικών αγαθών,” Επεσήμανε: “μόνο με τη εναρμόνιση των εθνικών δικαίων και τη στενή συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας, νομικοί αρχαιολόγοι, συλλέκτες και άνθρωποι του πολιτισμού γενικότερα, να συμβάλλουμε”.

H Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Αρχαιοτήτων

Η Ελληνική Εταιρία Δικαίου Αρχαιοτήτων (EEΔικΑ) -αστική μη κερδοσκοπική εταιρία- ιδρύθηκε το 2006 από νομικούς και αρχαιολόγους. Στις κύριες δράσεις της εντάσσεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και η δημιουργία ενός διεπιστημονικού forum για το δίκαιο των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.
Σκοπός της ΕΕΔικΑ είναι να λειτουργεί ως επιστημονικός φορέας για την διάδοση και την εξέλιξη του Δικαίου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και η παροχή σχετικής πληροφόρησης προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην ιστοσελίδα της EEΔικΑ (www.law-archaeology.gr) ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τη σχετική νομοθεσία και νομολογία καθώς και για τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
 

spot_img

Lawjobs