spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΙΜΔΑ: Απονομή Βραβείων-Υποτροφιών 2017

ΙΜΔΑ: Απονομή Βραβείων-Υποτροφιών 2017

spot_img
spot_img
spot_img

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η απονομή των ετήσιων βραβείων και επαίνων του Ιδρύματος στις καλύτερες εργασίες φοιτητών/φοιτητριών ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων σε θεματικές που άπτονται των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Γρηγόριος Ι. Τσάλτας (Καθηγητής, π. Πρύτανης, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου), Απόστολος Βλαχογιάννης (Δ.Ν., Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΜΔΑ) και Βασίλειος Τσεβρένης (Δ.Ν., Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΜΔΑ), οι οποίοι παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους ως προς την επιλογή των βραβευθέντων στα θέματα, αντιστοίχως, του Κυπριακού ζητήματος, της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών, καθώς και του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Ομ. καθηγήτρια και π. πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος (π. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Μέλος ΔΣ ΙΜΔΑ).

Στον χαιρετισμό της, η κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον αριθμό και την ποιότητα των συμμετοχών στο φετινό διαγωνισμό θεωρώντας ότι η συμμετοχή τόσων νέων ανθρώπων σε έναν διαγωνισμό με αντικείμενο τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι λόγος αισιοδοξίας σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε. Τις σύγχρονες εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού ανέλυσε ο κ. Απόστολος Βλαχογιάννης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πολύχρονη ενασχόληση του ΙΜΔΑ με το κυπριακό ζήτημα, με στόχο αυτό να αναδειχθεί ως μείζον ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των διεθνώς αναγνωρισμένων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο κ. Βασίλειος Τσεβρένης ανέφερε τις θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών και υπογράμμισε τα προβλήματα που συναντώνται σε εθνικό επίπεδο. Τέλος, ο κ. Γρηγόριος Ι. Τσάλτας, αφού επισήμανε πόσο εύστοχα όλες οι εργασίες συνέδεσαν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με αυτό της ανάπτυξης, τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες και τα κείμενα του ΟΗΕ. Σχολίασε επίσης αρνητικά το γεγονός της αποχώρησης των ΗΠΑ από την πρόσφατη Συνθήκη του Παρισιού.

Τα βραβεία του ΙΜΔΑ συνίστανται σε τρεις υποτροφίες (έξοδα ταξιδιού, διαμονής και διδάκτρων) για την παρακολούθηση του Διεθνούς Σεμιναρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017 στο Στρασβούργο με θέμα «Υγεία και διεθνές δίκαιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και οργανώνεται από το φημισμένο Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου René Cassin. Βραβεύθηκαν οι εξής: Αθηνά Σοφοκλέους (Κυπριακό), Αντιγόνη-Μαρία Σπυροπούλου (προστασία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών), Κατερίνα Γκάτσου (δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και κλιματική αλλαγή). Έπαινοι απονεμήθηκαν στους Παύλο Στεφάνου (Κυπριακό), Μαλγκοζάτα-Μαρία Παρτύκα (προστασία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών), Κατερίνα Φωτοπούλου (δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, 1ος έπαινος) και Κωνσταντίνα Λούβη (δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, 2ος έπαινος).

Το ΙΜΔΑ εκφράζει τη χαρά του για τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία φέτος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, και το υψηλό επίπεδο των εργασιών των φοιτητών/φοιτητριών και στο φετινό διαγωνισμό. Η ενασχόληση των νέων επιστημόνων με το αντικείμενο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καίρια σημασία, νομική, πολιτική και κοινωνική, ιδιαίτερα σήμερα που τα δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά, βάλλονται ακόμη και στον ίδιο τους τον πυρήνα.

spot_img

Lawjobs