spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΟ Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η αύξηση του ρόλου των ΗΠΑ στη...

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η αύξηση του ρόλου των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή

spot_img
spot_img
spot_img

 

Η αύξηση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή πολιτική σκηνή, μετά την εμπλοκή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Βρετανών, των Γάλλων και των συμμάχων τους εναντίον των Κεντρικών Δυνάμεων, δηλαδή της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας, ήταν το θέμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που έγινε την Τρίτη 9 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωστής Στεφανόπουλος» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στο Κολωνάκι (Αχαιού 16, Δεξαμενή).

Την εκδήλωσε με τίτλο «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η αύξηση του ρόλου των ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική σκηνή», οργάνωσε το Ινστιτούτο για την Μεσόγειο του EPLO σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας κ. Mike Snyder και ο Διευθυντής του EPLO Καθηγητής Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, ενώ τον συντονισμό είχε ο Πρέσβυς κ. Σωτήριος Βαρουξάκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Edward G. Lengel, Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας, προϊστάμενος του White House Historical Association που ίδρυσε η Τζάκι Κέννεντυ το 1961 με αποστολή την προστασία, διατήρηση και προβολή της ιστορίας του Λευκού Οίκου και ο Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Lengel αναφέρθηκε στον αποφασιστικό για την έκβαση του πολέμου ρόλο των ΗΠΑ ιδιαίτερα από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός στρατιωτών του εκστρατευτικού σώματος υπό τον στρατηγό Τζον Πέρσινγκ ενεπλάκη στο Δυτικό Μέτωπο το καλοκαίρι του 1918 με αποτέλεσμα τη λήξη του πολέμου στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Παρά τις σημαντικότατες απώλειές τους, οι Αμερικανοί αναπτέρωσαν το ηθικό των Ευρωπαίων και ενδυνάμωσαν την επιρροή τους στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου επικεντρώθηκε στα γεγονότα των Βαλκανίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως στην σωτήρια για το μέλλον της Ελλάδας απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου να συνταχθεί στο πλευρό της Αντάντ (Βρετανικές, Γαλλικές και Αμερικανικές δυνάμεις) ερχόμενος σε σύγκρουση με το Παλάτι. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των νικητών του πολέμου με σημαντικά εδαφικά κέρδη.

spot_img

Lawjobs