spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΔΕΕ: Καταδίκασε την Ελλάδα για υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης Κορώνειας

ΔΕΕ: Καταδίκασε την Ελλάδα για υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης Κορώνειας

spot_img
spot_img
spot_img

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Δικαιοσύνης όταν η Επιτροπή προσέφυγε στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας και συνεπώς, παραβιάζει τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας καθώς και τις διατάξεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Να σημειωθεί ότι η λίμνη Κορώνεια περιελήφθη το 1988 στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 1220009 «λίμνες Βόλβη και Λαγκαδά και στενά Ρεντίνας». Επίσης, η λίμνη αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας δυνάμει της διεθνούς συμβάσεως «Ramsar» για τη διατήρηση και την αειφόρο εκμετάλλευση των υγροτόπων.

Η ζώνη αυτή φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα είδη πτηνών κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 1 και 2 της Οδηγίας 79/409 καθώς και της αντίστοιχης διάταξης της μεταγενέστερης Οδηγίας 2009/147. Οι ελληνικές αρχές, κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής να προσφύγει στο ΔΕΕ, θέσπισαν το 2004 καθεστώς προστασίας της συγκεκριμένης ΖΕΠ και ενέκριναν 21 δράσεις απαραίτητες για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας στο πλαίσιο κατευθυντήριου σχεδίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή έκρινε τα μέτρα ως ανεπαρκή και τελικά, προχώρησε τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου.

Το ΔΕΕ, με τη σημερινή του απόφαση [PDF], δέχεται τα επιχειρήματα της Επιτροπής χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη λίμνη Κορώνεια ως μια πολύ σημαντική ζώνη για την τροφοδοσία, την αναπαραγωγή, τη διαχείμαση και την ανάπαυση πολλών ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I της Οδηγίας 2009/147. Δέχεται δε, ότι οι ελληνικές αρχές πράγματι δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της υποβάθμισης των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών της επίμαχης ΖΕΠ ενώ επισημαίνεται ότι η διαπίστωση δεν αναιρείται από τα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η ελληνική πλευρά και από τα οποία προκύπτει ότι η λήψη των σχετικών μέτρων συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού των προστατευόμενων ειδών της λίμνης Κορώνειας.

Το Δικαστήριο καταλήγει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, μη λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της υποβάθμισης των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων ειδών για τους οποίους έχει οριστεί η ΖΕΠ GR 1220009 και μη έχοντας εξασφαλίσει την ύπαρξη δικτύου επεξεργασίας αστικών λυμάτων για τον οικισμό του Λαγκαδά, παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας και από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

spot_img

Lawjobs