spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΔιεθνής Αμνηστία: Δριμεία κριτική κατά της Ελλάδας για τους μετανάστες

Διεθνής Αμνηστία: Δριμεία κριτική κατά της Ελλάδας για τους μετανάστες

spot_img

Την άμεση αναθεώρηση της πολιτικής της Ελλάδας έναντι των μεταναστών ζητεί, με νέα έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία. Ειδικότερα, στην έκθεση, υπό τον τίτλο: “Ελλάδα:Συστηματική κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε υποτυπώδεις συνθήκες”, η οργάνωση κάνει λόγο για κράτηση των συγκεκριμένων ανθρώπων σε ακατάλληλες συνθήκες, σε σταθμούς συνοριακής φύλαξης και κέντρα κράτησης μεταναστών, με ανύπαρκτη ή περιορισμένη πρόσβαση σε νομική, κοινωνική και ιατρική βοήθεια. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία, στη σχετική έκθεση επισημαίνει ότι: “Οι αιτούντες άσυλο και οι παράτυποι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές τους μεταχειρίζονται σαν να ήταν, παραβλέποντας τα δικαιώματά τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Επί του παρόντος, οι μετανάστες τίθενται αυτομάτως υπό κράτηση, χωρίς να εξετάζεται αν αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο. Η κράτηση αιτούντων άσυλο και μεταναστών βάσει του παράτυπου καθεστώτος τους θα έπρεπε πάντα να αποτελεί έσχατο μέτρο”. Η Διευθύντρια Προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της ΔΑ, Νίκολα Ντάκγουορθ, δήλωσε σχετικά ότι “έπειτα από ένα συχνά επικίνδυνο ταξίδι, οι μετανάστες καταλήγουν σε κέντρα κράτησης χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο, διερμηνείς ή κοινωνικούς λειτουργούς. Ως αποτέλεσμα, η κατάστασή τους δεν αξιολογείται σωστά και πολλοί που χρήζουν διεθνούς προστασίας ενδέχεται να αποστέλλονται πίσω στα μέρη από τα οποία διέφυγαν, ενώ άλλοι ενδέχεται να στερούνται κατάλληλη περίθαλψη και υποστήριξη.
Επιπλέον, η οργάνωση επισημαίνει ότι, στην Ελλάδα, οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν ενημερώνονται για τη διάρκεια της κράτησής τους ή για το μέλλον τους. Μπορεί να κρατούνται επί παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε εγκαταστάσεις όπου επικρατεί συνωστισμός και όπου ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται μαζί με ενήλικες. Εκείνοι που κρατούνται έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και είδη υγιεινής.
Την ίδια ώρα, γίνεται ειδική μνεία και στο θέμα χορήγησης ασύλου, με την Διεθνή Αμνηστία να υπογραμμίζει ότι “λίγοι αιτούντες άσυλο αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές. Από τις περισσότερες από 30.000 αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν το 2009, μόνο 36 έλαβαν καθεστώς προσφυγικής προστασίας, ενώ 128 έλαβαν καθεστώς επικουρικής προστασίας”.
Στο μεταξύ, απογοητευτικά ήταν και τα συμπεράσματα αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο της οργάνωσης σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες ήταν από ανεπαρκείς έως κακές, ενώ αρκετοί εκ των κρατουμένων κατήγγειλαν περιπτώσεις κακομεταχείρισης από λιμενοφύλακες και αστυνομικούς.
“Η κράτηση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Οι αρχές οφείλουν να καταδείξουν σε κάθε ατομική περίπτωση ότι μια τέτοια κράτηση είναι αναγκαία και ανάλογη προς το στόχο που πρόκειται να επιτευχθεί και ότι τα εναλλακτικά μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά”, δήλωσε, σχετικά με την πρακτική που ακολουθεί το ελληνικό κράτος, η Νίκολα Ντάκγουορθ.

spot_img

Lawjobs