spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΓ. Κασιμάτης - Α. Αργυρός για το ζήτημα της παραγραφής του πρ....

Γ. Κασιμάτης – Α. Αργυρός για το ζήτημα της παραγραφής του πρ. υπουργού Οικονομικών

spot_img
spot_img
spot_img

Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης, μέσω της οποίας ζητούν να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού, για νόθευση εγγράφου και για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την αλλοίωση που φέρεται να προκάλεσε στην επίμαχη λίστα. Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της παραγραφής των ανωτέρω αδικημάτων φαίνεται να έχει διχάσει το νομικό κόσμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της για άσκηση δίωξης μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Συνεπώς, το ζήτημα, το οποίο ανακύπτει είναι αν η Βουλή, η οποία σχηματίστηκε μεταξύ των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος – Ιούνιος 2012) και διήρκεσε μόλις μία ημέρα, λογίζεται ως κοινοβουλευτική σύνοδος.

Ο συνταγματολόγος, κ. Γ. Κασιμάτης, με δήλωσή του στο LawNet, υποστηρίζει ότι «το αδίκημα του πρώην υπουργού δεν έχει παραγραφεί καθώς η θητεία μίας ημέρας της Βουλής δεν μπορεί να υπολογισθεί. Σήμερα διανύουμε τη δεύτερη κοινοβουλευτική σύνοδο και μόνο με το τέλος αυτής, παραγράφονται τα αδικήματα».

Επίσης, ο κ. Αντ. Αργυρός, τ. υπουργός Επικρατείας και αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει [Άρθρο Link] ότι «είναι ισχυρά τα νομικά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία αν και μεσολάβησε η Βουλή «της μιας ημέρας», ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και Ιουλίου 2012, δεν υφίσταται θέμα παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας, καθώς δεν υπήρξε Βουλή που να διήρκεσε τουλάχιστον δυο τακτικές συνόδους. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προ της αναθεώρησης του 2001, προβλεπόταν για την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας η ολοκλήρωση μιας τακτικής συνόδου, κάτι που άλλαξε ώστε να υπάρχει επέκταση και διεύρυνση της σχετικής αποσβεστικής προθεσμίας προς αποφυγή παραγραφής τυχόν αδικημάτων πολιτικών προσώπων. Έτσι, σύμφωνα με την άποψη αυτή, εφόσον δεν συμπληρώθηκαν τουλάχιστον δυο τακτικές σύνοδοι στην διάρκεια της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, καθώς διαλύθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία της, υπάρχει η δυνατότητα της παρούσας Βουλής να κινήσει τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ως εκ τούτου τα όποια αδικήματα δεν παραγράφονται».

spot_img

Lawjobs