spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΚακουργήματα οι πράξεις διαφθοράς

Κακουργήματα οι πράξεις διαφθοράς

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατέθεσε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για επεξεργασία σχεδίου νόμου για την «κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς» που έχει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διασφάλισης της διαφάνειας, καθώς και την καταπολέμηση των νέων μορφών εγκληματικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρώνεται η εν λόγω σύμβαση, «με την οποία αντιμετωπίζονται σε διεθνικό επίπεδο τα αδικήματα της διαφθοράς, η οποία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια των κοινωνιών, υπονομεύει τους θεσμούς και τις αξίες της δημοκρατίας, τις ηθικές αξίες και τη Δικαιοσύνη, διακυβεύει τη διαρκή ανάπτυξη και την επικράτηση του δικαίου και απαιτεί τη διεθνή συνεργασία για την πρόληψη και τον έλεγχό της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το σχέδιο νόμου αναμορφώνει «το θεσμικό πλαίσιο για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών προς διακρίβωση τέλεσης των σοβαρών αδικημάτων τόσο της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος, όσο και της πορνογραφίας ανηλίκων και της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια».

Με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετατρέπονται «σε κακουργήματα τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας όλων των δημόσιων λειτουργών, των βουλευτών, καθώς και των αιρετών εκπροσώπων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακής και Δημοτικής)».

Συγκεκριμένα, «εάν το όποιο ποσό των δώρων και ωφελημάτων ξεπερνά το ποσό των 73.000 ευρώ (περίπου 25 εκατ. δρχ.) -πλαφόν που ορίζεται και για άλλα αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 159, 235, 236), τα αδικήματα αυτά μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα και επιφέρουν τις ανάλογες συνέπειες.

Η ίδια ποινική μεταχείριση επεκτείνεται και στις πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, βιομηχανίες, υράπεζες, εμπορικές αντιπροσωπείες, ελεύθερους επαγγελματίες, στελέχη και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ κ.λπ.)».

Τέλος, με το νομοσχέδιο «καθιδρύεται η ευθύνη και των νομικών προσώπων (ΔΕΚΟ, εταιρειών κάθε είδους κ.λπ.) για τα αδικήματα διαφθοράς που τελέσθηκαν προς όφελός τους και τίθενται οι βάσεις ώστε σε εύθετο χρόνο να εισαχθεί, πέραν της ποινικής ευθύνης των φυσικών προσώπων που τα εκπροσωπούν, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σε περίπτωση που τα αδικήματα τελέσθηκαν σε όφελος του νομικού προσώπου».

spot_img

Lawjobs