spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΜοχλός ανάπτυξης η διαμεσολάβηση για την Ελλάδα

Μοχλός ανάπτυξης η διαμεσολάβηση για την Ελλάδα

spot_img

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 300 συνέδρων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η διεθνής ημερίδα για τη Διαμεσολάβηση και την Επιχειρηματικότητα. Έγκριτοι επιστήμονες και σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Κίνα παρουσίασαν τις απόψεις, τον προβληματισμό τους για το συγκεκριμένο θέμα καθώς και την πορεία του νέου θεσμού στην Ελλάδα.Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Π. Πικραμμένου, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία επίλυσης των διαφορών εν τη γενέσει τους ενώ παράλληλα, επισήμανε τα βασικά προβλήματα προσφυγής στο τυπικό σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Δήλωσε δε, οπαδός της μεταφοράς του μεγαλύτερου όγκου των υποθέσεων εκτός Δικαστηρίων σημειώνοντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής από την εφαρμογή του θεσμού στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.“Η Διαμεσολάβηση, ως θεσμός εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών παρέχει», σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο «τη δυνατότητα επίλυσης των διαφορών πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και ίσως πιο ουσιαστικά”.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κ. Λ. Κοτσίρη, ομότιμου καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στο Α.Π.Θ. και Προέδρου της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών. Ο κ. Κοτσίρης τόνισε την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα , τα οποία έχουν ανακύψει στη Δικαιοσύνη διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ Διαμεσολάβησης και Διαδικαστικής Διαδικασίας. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσίρη, η Διαμεσολάβηση αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή των ίδιων των μερών για την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς, γεγονός που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο θεσμό. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, το οποίο πρέπει σταδιακά να ξεπεράσει τη συνήθεια επίλυσης των διαφορών αποκλειστικά μέσω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του κ. Andrew Charles Tsunis, ο οποίος ως Διαμεσολαβητής μετέφερε την εμπειρία που έχει αποκομίσει από την εφαρμογή του θεσμού στη Ν. Υόρκη. Η Διαμεσολάβηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των διαφορών, κυρίως για τον εμπορικό κόσμο. Ο θεσμός κερδίζει συνεχώς περισσότερους υποστηρικτές, καθώς τα μέρη έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν μια συναινετική επίλυση της αντιδικίας τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και σχετικά ανέξοδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, το 85% των περιπτώσεων που προσφεύγουν στο θεσμό της Διαμεσολάβησης καταλήγουν σε επιτυχή διευθέτηση της διαφοράς. Ο κ.Tsunis αναφέρθηκε ακόμα και στα σημαντικά πλεονεκτήματα του θεσμού για την ανάπτυξη και για την επιχειρηματικότητα.

Η κ. Δ. Στειροπούλου, Δικηγόρος και Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών, στην παρέμβασή της, εστίασε στην προληπτική διαχείριση των συγκρούσεων στον επιχειρηματικό κόσμο. Τόνισε ότι η Διαμεσολάβηση είναι διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών, υποβοηθούμενη από ένα τρίτο, ουδέτερο πρόσωπο και τα μέρη είναι εκείνα που καταλήγουν στο αποτέλεσμα, το οποίο είναι κοινώς αποδεκτό και δεν επιβάλλεται από κάποιον τρίτο. Η κ. Στειροπούλου διευκρίνισε ότι πιθανώς τα μέρη να μην καταλήξουν στη δικαιότερη λύση αλλά αυτό, το οποίο δίνει ιδιαίτερη αξία στο θεσμό της Διαμεσολάβησης είναι ότι το πρακτικό, το οποίο τελικά υπογράφεται είναι αποτέλεσμα συναίνεσης και συμφωνίας καθώς τελικός στόχος είναι η εξεύρεση λύσης και όχι η επικράτηση του ενός μέρους έναντι του άλλου. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Στειροπούλου, αξίζει να τονιστεί ότι η Διαμεσολάβηση εστιάζει στην ουσία της διαφοράς παρακάμπτοντας το δικονομικό κομμάτι, το οποίο συχνά δημιουργεί προβλήματα στη δικαστηριακή πρακτική. Στον επιχειρηματικό δε κόσμο η Διαμεσολάβηση κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς μέσω μιας “ειρηνικής” διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς, δε χάνεται η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των επιχειρήσεων ενώ η εμπιστευτικότητα που εξασφαλίζεται, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον εμπορικό κόσμο.

Στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας, εξέχουσες προσωπικότητες από το δικαστικό σώμα της χώρας όπως οι κ.κ. Φ.Αρναούτογλου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ, Ι.Κάρκαλης Αντεπίτροπος Επικρατείας, Χ.Μαχαίρας, Πρόεδρος Εφετών και Στέφανος Πανταζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Εφέτης Αθηνών, παρουσίασαν την οπτική του Δικαστικού Λειτουργού, ο οποίος φαινομενικά αποτελεί έναν ανταγωνιστή της Διαμεσολάβησης αλλά οι ομιλητές απέδειξαν ακριβώς το αντίθετο. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η Δικαιοσύνη και η Διαμεσολάβηση ακολουθούν παράλληλες πορείες χωρίς να τέμνονται ή να συγκρούονται.

Στη συνέχεια, το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία της κ. Γ. Κούβελα – Piquet, η οποία ως δικηγόρος Παρισίων και Αθηνών, αναφέρθηκε στο ρόλο του δικηγόρου στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης καθώς και στην πρακτική εφαρμογή του θεσμού στη Γαλλία, όπου στη Διαμεσολάβηση προσφεύγουν κυρίως επιχειρήσεις, με στόχο να διασφαλίσουν τον απόρρητο και εμπιστευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας. Οι δικηγόροι συμμετέχουν στη Διαμεσολάβηση και έχουν το ρόλο του παραστάτη των μερών και όχι του «τεχνικού του δικαίου». Η κ. Κούβελα πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ανταλλαγή των προτάσεων μεταξύ των μερών και την εμπιστευτική διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Η κ. Wei ZHANG, Διευθύντρια του Εμπορικού Κέντρου Διαμεσολάβησης στη Σανγκάη επεσήμανε την ιδιαίτερη συμβολή του θεσμού στην επίλυση εμπορικών διαφορών και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Η τελευταία ενότητα της ημερίδας ήταν αφιερωμένη σε «Στρογγυλή Τράπεζα» με τη συμμετοχή του κ. Αντ. Αργυρού, Μέλους της Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Αν. Νομικού Συμβούλου του ΕΚΠΑ, του κ. Θ. Φορτσάκη, Προέδρου της Νομικής Σχολής Αθηνών, του κ. Π. Λυμπερόπουλου, Εφέτη ΑΘηνών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και συγκεκριμένα, του κ. Χρ. Χατζόπουλου, Προέδρου του Ελληνο-Γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του κ. Γ. Γραμματίδη, Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της κ. Αφρ. Μπλέτα, Αναπληρώτριας Προέδρου του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου. Οι ομιλητές με τη συμβολή του κοινού πραγματοποίησαν έναν ιδιαίτερα «ζωντανό» και εποικοδομητικό διάλογο αναδεικνύοντας τις πτυχές του θεσμού και τη σημαντικής συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Για να δείτε σε βίντεο τις εργασίες της Ημερίδας πατήστε εδώ.

spot_img

Lawjobs