spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣημαντικά τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης της ΕΕ για τη διαφθορά

Σημαντικά τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης της ΕΕ για τη διαφθορά

spot_img
spot_img
spot_img

Την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διαφθοράς δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο περιεχόμενο της οποίας αναλύεται και η κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτήν, η διαφθορά πλήττει όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ κοστίζοντας στην ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 120 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης, παρουσιάζονται αναλυτικά τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται κατά της διαφθοράς, καθώς και ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους.  

Σε σχέση με την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει πως ενώ έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα, όπως ο διορισμός εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε σχετικό άρθρο του με τίτλο “Χαμηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας στο Δείκτη της Καταπολέμησης της Διαφθοράς” ο κ. Αντώνης Αργυρός, Νομικός Σύμβουλος του ΕΚΠΑ και τ. Υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά “… η άρση της ατιμωρησίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί να καταστεί εφικτή μόνο με την υιοθέτηση και εφαρμογή ρυθμίσεων με τις οποίες θα αλλάξει ριζικά όχι μόνο το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης αλλά και – αν όχι κυρίως – ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, με έμφαση στην προληπτική και κατασταλτική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων μέσω της θεσμοθέτησης αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών πρωτίστως στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης και γιαυτο χρειάζονται άνθρωποι κι όχι λόγια του αέρα”. Διαβάστε το πλήρες άρθρο του κ. Αργυρού εδώ [Link]

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι ο τομέας των δημοσίων συμβάσεων εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους και ότι θα ήταν επωφελής η αύξηση της εποπτείας στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και η ενίσχυση του έργου του συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί και η παρατήρηση ότι θα συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα η εντατικότερη εποπτεία της χρηματοδότησης των κομμάτων και των δηλώσεων συμφερόντων των πολιτικών, καθώς και η επανεξέταση του ζητήματος της βουλευτικής ασυλίας.

Παράλληλα με την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει και δύο εκτενείς δημοσκοπήσεις.Σύμφωνα με αυτές, πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων  πολιτών συμφωνούν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους, ενώ μεταξύ των Ελλήνων, το ποσοστό αυτό είναι 99%. Επίσης, το 4% των Ευρωπαίων και το 7% των Ελλήνων δήλωσαν ότι κατά το περασμένο έτος τους ζητήθηκε, ρητά ή έμμεσα, να καταβάλουν χρηματικό δώρο.

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι πως εντός των κρατών-μελών, οι κίνδυνοι διαφθοράς είναι μεγαλύτεροι σε τοπικό επίπεδο, όπου οι έλεγχοι και οι ισορροπίες, τείνουν να είναι χαλαρότεροι απ’ ό,τι σε κεντρικό επίπεδο. Τέλος, η εντιμότητα στην πολιτική εξακολουθεί να είναι σημαντικό ζήτημα για πολλά κράτη – μέλη καθώς για παράδειγμα, κώδικες δεοντολογίας στο εσωτερικό πολιτικών κομμάτων ή εκλεγμένων συνελεύσεων συνήθως δεν υπάρχουν ή είναι χαλαροί.

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/index_en.htm
 

 

spot_img

Lawjobs