spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣτη Χάγη κατά της Ελλάδος προσέφυγε η πΓΔΜ

Στη Χάγη κατά της Ελλάδος προσέφυγε η πΓΔΜ

spot_img
spot_img
spot_img

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας προβάλλοντας ως λόγο την προστασία των δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, μετά το βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.
Η Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ υπεγράφη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1995.
«Σκεφτήκαμε πολύ προτού κινήσουμε τις διαδικασίες γι αυτή την υπόθεση, αλλά δεν βλέπουμε άλλο δρόμο για την απόδοση δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η ενέργεια θα παροτρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις δράσεις της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της και πως θα παροτρύνει τις δύο χώρες μας να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τα άλυτα ζητήματα, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, που προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα συμβάλλει στην επίλυση αυτής της νομικής διαμάχης, διευκρινίζοντας ότι η προσφυγή δεν αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας.
«Δεν ζητάμε από το Δικαστήριο να ασχοληθεί με άλλα πολιτικά ζητήματα, γι αυτό και η διαφωνία για την ονομασία δεν είναι αντικείμενο της προσφυγής μας. Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι σε όλες τις πτυχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ιδιαίτερα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.
Με την προσφυγή της, η ΠΓΔΜ ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφανθεί ότι η Ελλάδα «μέσω των κρατικών οργάνων και θεσμών έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Άρθρο 11- παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Ζητά, επίσης, να καλέσει την Ελλάδα «να κάνει άμεσα όλα τα απαραίτητα βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της» βάσει του ίδιου άρθρου και «να σταματήσει να φέρνει αντιρρήσεις καθ οιονδήποτε τρόπο, έμμεσα ή άμεσα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και/ή σε κάθε άλλο διεθνή, πολυμερή ή περιφερειακό οργανισμό και θεσμό στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος και στον οποίο η Μακεδονία θα προσδιορίζεται (ονομαστικά) σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του Ψηφίσματος 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

spot_img

Lawjobs