spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΤέσσερις αδυναμίες εντοπίζουν οι δικηγόροι στο σ/ν για τα καμένα της Αττικής

Τέσσερις αδυναμίες εντοπίζουν οι δικηγόροι στο σ/ν για τα καμένα της Αττικής

spot_img
spot_img
spot_img

Τέσσερα σημεία που, κατά την άποψή της, χρήζουν βελτιώσεων εντοπίζει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις καμένες εκτάσεις της Αττικής, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι εστιάζουν την κριτική τους στα εξής:
1. Η νομιμότητα της έκδοσης οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτίσματος σε αναδασωτέα περιοχή δεν μπορεί να περιορίζεται και να εξαντλείται στη διαπίστωση απλώς της «ακριβούς» και «νόμιμης χωροθέτησης» του κτίσματος από Ειδική Επιτροπή Ελέγχου (άρθρο 2, παρ.2).
2. Δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται συντρέχουσα αρμοδιότητα δύο διαφορετικών υπηρεσιών για το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αναδασωτέες περιοχές (άρθρο 3, παρ. 1).
3. Η απλή αναφορά των γεωγραφικών συντεταγμένων κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας για ανέγερση ακινήτου σε εκτός σχεδίου (πυρόπληκτη) περιοχή δεν αποτελεί εχέγγυο για τη νομιμότητά της, με δεδομένη τη μη ύπαρξη δασικού χάρτη (άρθρο 3, παρ. 3).
4. Η μη αναφορά προθεσμίας τόσο για τη σύνταξη των δασικών χαρτών όσο και για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας συνιστά σοβαρή παράλειψη. Οι προθεσμίες που προβλέπονται για την κήρυξη μιας περιοχής σε κτηματογράφηση, καθώς και για την επίσπευση της κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν υποκαθιστούν την εν λόγω παράλειψη (άρθρο 4, παρ. 1 και άρθρο 5).
Να σημειωθεί ότι παρά τη σχετική επιστολή που είχαν στείλει οι δικηγορικοί σύλλογοι πριν από δέκα ημέρες στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη το υπουργείο δεν ζήτησε την άποψή τους. Έτσι, οι παρατηρήσεις των δικηγόρων διατυπώθηκαν με δική τους πρωτοβουλία και με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr/minenv) για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η οποία λήγει σήμερα. «Είμαστε υποχρεωμένοι, να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας που η υπουργός συνεχίζει την τακτική που ακολούθησαν επί σειρά ετών οι προκάτοχοί της, που συστηματικά είχαν αποκλείσει από κάθε επιτροπή του υπουργείου (πρώην ΠΕΧΩΔΕ) τους εκπροσώπους του νομικού κόσμου της χώρας, οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν κανένα επαγγελματικό όφελος από το συγκεκριμένο υπουργείο», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων.
Στο μεταξύ, η κ. Μπιρμπίλη επισκέφθηκε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Παναγιώτη Πικραμένο και τον πρόεδρο του Ε΄ Τμήματος, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος και στη διάρκειά της η κ. Μπριμπίλη εξήρε τον ρόλο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου.

spot_img

Lawjobs