spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΤο ΣτΕ για τους ημιυπαίθριους σε παραδοσιακούς οικισμούς

Το ΣτΕ για τους ημιυπαίθριους σε παραδοσιακούς οικισμούς

spot_img
spot_img
spot_img

Με την υπ αριθμό 3921/2010 απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων σε παραδοσιακούς οικισμούς. Σε προηγούμενη απόφασή της (3500/2009), η Ολομέλεια του δικαστηρίου ανέφερε ότι πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα οι ημιυπαίθριοι, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη νομιμοποίησή τους εντός και εκτός σχεδίου πόλεων.

Με την κατεδάφιση, πρακτικά το δικαστήριο ζητούσε να αφαιρεθούν από τους ημιυπαίθριους χώρους οι τζαμαρίες, οι τοιχοποιίες και τα αλλά υλικά με την οποία μετατρέπονται σε ωφέλιμους κατοικήσιμους χώρους.
Εν προκειμένω, το Συμβούλιο της Επικρατείας ασχολήθηκε με το ζήτημα μετά από προσφυγή επί αυθαίρετης κατασκευής στην περιοχή της Εκάλης και ειδικότερα επί παλαιού ξενοδοχείου στην οδό Θησέως 101-103. Στην εν λόγω απόφασή του, το Ανώτατο Ακυρωτικό ορίζει ότι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων όπως για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της αξίας και της προσωπικότητας του πολίτη.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, ημιυπαίθριοι χώροι θεωρούνται και οι αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον μετατραπούν σε κατοικήσιμους χώρους, δηλαδή, κλειστούν με τζαμαρία ή με μεταλλοκατασκευή ή κτιστούν, κ.λπ. Στη νέα της απόφαση, η Ολομέλεια ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή υπόθεση που αφορά ημιυπαίθριο χώρο σε παραδοσιακό οικισμό της Ερμούπολης, στη Σύρο. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή εντός παραδοσιακού οικισμού που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983, όταν τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Τρίτση» (Ν.1337/1983), τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί. Όπως τονίζεται στην απόφαση, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού. Επιπλέον, στην υπ΄ αριθμ. 3921/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνεται ότι προκειμένου περί παραδοσιακών οικισμών παραβιάζεται επιπρόσθετα η «συνταγματική επιταγή για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού πολεοδομικού τους ιστού». Συνεπώς, καταλήγει η απόφαση, η διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 3044/2002 είναι «αντισυνταγματική διότι αντιβαίνει στο άρθρο 24 παράγραφος 5 του Συντάγματος και επομένως ανίσχυρη». Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την από 13.9.2004 απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων, με την οποία εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση τριώροφη οικοδομή στην Ερμούπολη της Σύρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3044/2002, όπως επίσης ακυρώθηκε και η από 22.9.2004 απόφαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με την οποία επετράπη η ηλεκτροδότηση της εν λόγω οικοδομής.

spot_img

Lawjobs