spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΣυνέδρια - ΕκδηλώσειςΕθελοντισμός και Νέοι - Το μέλλον μέσα από την κοινωνική συμμετοχή και...

Εθελοντισμός και Νέοι – Το μέλλον μέσα από την κοινωνική συμμετοχή και προσφορά (09/01/2012)

spot_img
spot_img
spot_img

Η Susanne Rauprich, εκτελεστική διευθύντρια του National Council for Voluntary Youth Service (Ηνωμένο Βασίλειο) και η Susan E. Stroud, εκτελεστική διευθύντρια του Innovations in Civic Participation (Η.Π.Α.)
μιλούν για τον εθελοντισμό των νέων στις δημοκρατικές κοινωνίες

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013
Ώρα έναρξης 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30
Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Πως ο εθελοντισμός μπορεί να εμπνεύσει τους νέους, πως οι νέοι  άνθρωποι ασκούνται στην κοινωνική προσφορά, στη συμμετοχή στα κοινά και τον σχεδιασμό της ζωής που θα ζήσουν;
Ποια είναι τα κίνητρα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, να αντιληφθούν το όφελος για την κοινότητά τους, αλλά και την κοινωνία και να συμβάλλουν με πρωτοβουλία και ευθύνη στις απαντήσεις που χρειάζονται οι κοινωνίες για να εξελιχθούν και να ενδυναμωθούν;

Η Σουζάν Ράουπριτς και η Σούζαν Στράουντ, δύο γυναίκες με τεράστια πείρα και γνώση στον ευρύτερο χώρο του εθελοντισμού και των κοινωνικών δικτύων, έρχονται στην Αθήνα  για να μιλήσουν και να συζητήσουν γύρω από τα ερωτήματα αυτά, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus. Και οι δύο θα μεταφέρουν την εμπειρία των χωρών τους στον εθελοντισμό, την κοινωνική προσφορά, το πνεύμα της πρωτοβουλίας και την αντίληψη ότι καθένας έχει τη δύναμη να βελτιώσει τον τρόπο που ζούμε. Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ιδρυτής και επιμελητής του TEDxAthens θα προλογίσει τις  ομιλήτριες και θα συντονίσει τη συζήτηση με το κοινό που θα ακολουθήσει.
‘Οι νέοι και οι Κοινότητες τους: αμέτοχοι, αδιάφοροι ή πρόθυμοι να προσφέρουν;’ είναι το θέμα της ομιλίας της Σουζάν Ράουπριτς ενώ η Σούζαν Στράουντ θα μιλήσει με θέμα ‘Εθελοντισμός και Κοινωνική Συμμετοχή: Οι βάσεις μιας ενεργούς δημοκρατίας’.

Η Σουζάν  Ράουπριτς είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του National Council for Voluntary Youth Services (NCVYS) στο Ηνωμένο Βασίλειο, του μοναδικού ανεξάρτητου εθνικού φορέα που εκπροσωπεί εθελοντικές οργανώσεις,  συντονίζει και διευκολύνει τη δικτύωση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που απευθύνονται στη νεολαία και επίσης υποστηρίζει το ρόλο των οργανώσεων αυτών στη ζωή των νέων ανθρώπων.

Η Σούζαν  Στράουντ, είναι  Ιδρύτρια και Εκτελεστική Διευθύντρια της Innovations in Civic Participation, στις ΗΠΑ, μια οργάνωση που παρέχει τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία εθελοντικών προγραμμάτων για τους νέους στην Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες. Η οργάνωση αυτή στηρίζει μια διεθνή κοινότητα επαγγελματιών και φορέων που ασχολούνται με την κοινωνική συμμετοχή και προσφορά και παρέχει πληροφορίες σχετικές με τις δραστηριότητες αυτές.

Το όραμα των οργανώσεων αυτών είναι μια κοινωνία στην οποία οι νέοι  θα έχουν  συμμετοχή και θα υποστηρίζονται από τις κοινότητές τους, έτσι ώστε να έχουν κάθε δυνατότητα να αναπτύξουν τη δυναμική τους. Το όραμα αυτό στηρίζεται στην αντίληψη ότι η πρωτοβουλία, το επιχειρηματικό πνεύμα και οι ισχυροί στόχοι είναι τα συστατικά των δυναμικών κοινοτήτων και η πρώτη ύλη για τις αλλαγές και τους εκσυγχρονισμούς.

ΟΙ οργανώσεις αυτές αποδίδουν μεγάλη σημασία στην Ευθύνη και την Ισότητα και υποστηρίζουν ότι οι κοινότητες και οι κοινωνίες είναι αλληλεξαρτώμενες και ότι όλες οι ενέργειες έχουν συνέπειες για τη ζωή των νέων, αλλά και των κοινοτήτων. Μέσα από τις δραστηριότητες των δικτύων που εκπροσωπούν αυτές οι οργανώσεις, οι νέοι άνθρωποι ασκούνται στη υπευθυνότητα και εκπαιδεύονται να προωθούν την ισότητα και να είναι αντίθετοι στην ανισότητα, όπου την συναντούν.

Το NCVYS δημιουργήθηκε το 1936 στην Αγγλία από εκπροσώπους έντεκα μεγάλων οργανώσεων νεολαίας. Το 1939 είχε 10.000 μέλη, το 1947, 2 εκατομμύρια και το 2009, 5 εκατομμύρια. Η Σουζάν Ράουπριτς, γερμανίδα δασκάλα που εγκαταστάθηκε στη Βρετανία το 1986, εργάστηκε ως υπεύθυνη νεολαίας, εκπαιδεύτρια, σύμβουλος και μάνατζερ διαχείρισης κοινωνικών υπηρεσιών και το 1994 έγινε η Εκτελεστική Διευθύντρια του NCVYS και έκανε το δίκτυο σημείο αναφοράς για θέματα που αφορούν τους νέους και την κοινωνία των πολιτών. Όταν το ανέλαβε  εκπροσωπούσε ένα δίκτυο 120 οργανώσεων εθελοντών και ενεργών πολιτών και σήμερα οι οργανώσεις είναι περισσότερες από 290, οι οποίες έχουν πρόσβαση  σε κάθε κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σούζαν Στράουντ ίδρυσε την οργάνωση Innovations in Civic Participation το 2001, μετά από μια εικοσαετία εμπειρίας σε δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης, συμμετοχής των πολιτών στα κοινά –και κυρίως των νέων-  και εθελοντισμού. Η Στράουντ συμμετείχε στην ομάδα των εμπνευστών και σχεδιαστών του νομοσχεδίου για την ίδρυση εθνικού φορέα στις ΗΠΑ για την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά που έγινε νόμος το 1993 –National and Community Trust Act. Συμμετείχε ακόμα στη δημιουργία και καθιέρωση του Προγράμματος AmeriCorps, ενός εθνικού δικτύου εθελοντικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον. Υπήρξε από τους βασικούς πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες πολύ σημαντικών οργανισμών κοινωνικής συμμετοχής στις ΗΠΑ, όπως το Campus Compact, μια πρωτοβουλία συνεργασίας περισσότερων από 1000 προέδρων αμερικανικών πανεπιστημίων και κολλεγίων με στόχο τη συμμετοχή των νέων στα κοινά και το Swearer Center for Public Service στο Πανεπιστήμιο Brown για την οργάνωση της κοινωνικής προσφοράς της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας των Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Εργάστηκε ακόμα για το Ίδρυμα Φορντ στον σχεδιασμό προγραμμάτων για την κοινωνική συμμετοχή και τον εθελοντισμό των νέων σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στη Νότιο Αφρική, το Μεξικό, τη Ρωσία και αλλού.
 

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

spot_img

Lawjobs