Εναρκτήρια Εκδήλωση Προγράμματος «AUTHENTICITIES» με τη συνεργασία του ΟΒΙ, του Δ. Θεσσαλονίκης και Φορέων της πόλης [11/9]

0

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES γίνεται μέρος της ζωής της πόλης και των ανθρώπων της. Από τις 11 Σεπτεμβρίου και για δυο χρόνια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα συνεργαστούν για να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν την πόλη ως «αυθεντική/authenticity».

Μετά το Παρίσι, τη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, είναι η σειρά της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα AUTHENTICITIES, το οποίο αποτελεί  συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (πατέντες, designs, trademarks) των χωρών μελών της ΕΕ για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, θα απευθύνουν χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση καταδεικνύοντας τη σημασία του Προγράμματος για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης,   θεμελίωσε μια συνεργασία που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης σε θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, την καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και  τη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του Προγράμματος και την προβολή της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity), θα έχουν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος θα ενημερώσει τους παριστάμενους για τις δράσεις του προγράμματος και για τη  δημιουργία mobile εφαρμογής (για Android/iOS) για την «εφαρμογή στην πράξη», με επιδίωξη τόσο την ενημέρωση για τις δράσεις του Προγράμματος Authenticity όσο και τη δυνατότητα καταγγελίας συμβάντος  παραποίησης και πειρατείας σε πραγματικό χρόνο.

Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο Πρόγραμμα AUTHENTICITIES, θα ενισχύσει την προσπάθεια πάταξης των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα  με την τελευταία μελέτη (Ιούνιος 2020) του EUIPO, οι ετήσιες απώλειες δημοσίων εσόδων στην ΕΕ λόγω του φαινομένου της παραποίησης/απομίμησης αγγίζουν τα 15 δις ευρώ. Επιπλέον, το 97% των αναφερόμενων επικίνδυνων προϊόντων παραποίησης εκτιμάται ότι ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές (βλάβη στην ακοή, χημικές ουσίες, ηλεκτροπληξία κλπ).

Στην Ελλάδα, η συνολική απώλεια πωλήσεων σε 4 τομείς (καλλυντικά και είδη ατομικής περιποίησης, φάρμακα, οίνοι και οινοπνευματώδη ποτά και παιγνίδια) αγγίζει τα 552 εκατ. ευρώ.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις.

Video ΟΒΙ κατά της παραποίησης/πειρατείας:

https://www.youtube.com/watch?v=4nJPZ7NdHzg&t=3s