Ολοκληρώθηκαν εχθές οι εργασίες της 66ης Ολομέλειας της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), οι οποίες διεξήχθησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, το διήμερο 29-30.11.2021, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Καιρίδης και οι βουλευτές – μέλη της εν λόγω Επιτροπής, κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου, Ιωάννης Μπουρνούς και Χαρά Κεφαλίδου.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, κ. Dubravka Šuica, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Olivér Várhelyi, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Gašper Dovžan και ο υφυπουργός Παιδείας, Επιστημών και Αθλητισμού της Σλοβενίας κ. Damir Orehovec, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης και του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβενίας κ.κ. Igor Zorčič και Alojz Kovšca αντιστοίχως.
Η Διάσκεψη περιλάμβανε τις κάτωθι θεματικές ενότητες:
- Αποτελέσματα Σλοβενικής Προεδρίας Συμβουλίου Ε.Ε.
- Ευρωπαϊκή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων.
- Νεολαία και διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.
- Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο κ. Ιωάννης Μπουρνούς κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη ενότητα, μεταξύ άλλων, κάλεσε τη Σλοβενική Προεδρία να προωθήσει την αμερικανική πρωτοβουλία για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Επιπλέον, επισήμανε ότι η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών οφείλεται στην αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επαναφορά τους θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση και θα υποσκάψει τις προσπάθειες για κλιματική μετάβαση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ένωσης, καθώς επίσης και στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων για την οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει νέα Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια με τη συμμετοχή Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την παρέμβασή της στην ενότητα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισήμανε ότι δεκαοχτώ έτη μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έχει έρθει η ώρα για ταχεία και ουσιαστική πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία των χωρών αυτών, προσθέτοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση άλλα κράτη θα καλύψουν το κενό, με στόχο να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη. Τόνισε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, καθώς και σε μία Ευρώπη γεωγραφικά ολοκληρωμένη. Η κ. Γιαννάκου, τέλος, υποστήριξε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή τους πορεία, μακριά από εθνικιστικές ρητορικές και με σχέσεις καλής γειτονίας.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο κ. Καιρίδης, μιλώντας στην ενότητα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αναφέρθηκε στον ενισχυμένο ρόλο τον οποίο θα πρέπει να έχουν οι εθνικοί βουλευτές στην εν λόγω Διάσκεψη και να μην αποτελούν μια απλώς “χρήσιμη προσθήκη” σε αυτή, καθώς τα εθνικά Κοινοβούλια είναι τα Σώματα με τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Επισήμανε ότι η Διάσκεψη αποτελεί σημαντικό γεγονός και ότι στο πλαίσιό της προγραμματίζονται εκδηλώσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ως Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση, ζήτημα που χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας, ζήτησε να υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις, μεγαλύτερη διάρκεια και σαφέστεροι κανόνες για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος συμμετοχικής δημοκρατίας που αποτελεί η Διάσκεψη.