8ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 20-22 Μαΐου 2022, ο 8ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών – Τμήμα Ελλάδος (ELSA Greece) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο Διαγωνισμός συνιστά την πιο ολοκληρωμένη προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, στοχεύει στην εξοικείωση των νέων νομικών με την πρακτική πτυχή της επιστήμης τους και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων.

Προσομοιώνοντας σε πραγματικό χρόνο μια κανονική δίκη, δεκαεπτά ομάδες διαγωνίστηκαν ενώπιον ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Εφετείου Αθηνών. Και οι τρεις Νομικές Σχολές εκπροσωπήθηκαν επάξια, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην Πολιτική Δικαιοδοσία νικήτρια αναδείχθηκε ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Ποινική Δικαιοδοσία, την πρώτη θέση κατέκτησε ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στη Διοικητική Δικαιοδοσία, ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ακαδημαϊκό σκέλος του Διαγωνισμού επιμελήθηκαν οι κκ. Τσολακίδης, Ναζίρης, Παπανικολάου, ακαδημαϊκοί επιβλέποντες των τριών δικαιοδοσιών. Στον Διαγωνισμό συνέβαλαν, ακόμη, 9 Υπεύθυνοι Δικαιοδοσίας-καθηγητές από τις τρεις Νομικές Σχολές, 17 προπονητές-δικηγόροι και μεταπτυχιακοί φοιτητές, 30 βαθμολογητές δικογράφων και 62 κριτές για την προφορική διαδικασία.