Η νέα νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση, και περιλαμβάνει την αξιοποίηση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση AI μοντέλων προκαλεί αντιδράσεις από δημιουργούς και εκδότες. Σύμφωνα με το προς διαβούλευση κείμενο επιτρέπεται στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν προστατευμένα έργα για την εκπαίδευση αλγορίθμων, εκτός εάν οι δημιουργοί επιλέξουν να εξαιρεθούν. Εκδότες βιβλίων την χαρακτήρισαν «ανεπαρκώς τεκμηριωμένη», ενώ η Beeban Kidron, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των δημιουργών, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη».
Ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης εκφράζει ανησυχίες ότι οι εταιρείες AI θα αποφύγουν τις ευθύνες τους, ενώ δημιουργοί όπως ο Ed Newton-Rex, με τη στήριξη 37.000 υπογραφών, υπογραμμίζουν ότι η υποχρέωση εξαίρεσης είναι «άδικη» και υπονομεύει τα εισοδήματα των μικρότερων δημιουργών.
Οι τεχνολογικές εταιρείες, μέσω της Tech UK, υποστηρίζουν ότι η πρόταση προωθεί την καινοτομία, ενώ οι δημιουργοί ζητούν σαφή δικαιώματα και δίκαιη αποζημίωση. Παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες πηγές εισοδήματος για τους δημιουργούς, φαίνεται σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες, να μην έχει παρουσιάσει ένα πλήρως λειτουργικό μοντέλο που να εξασφαλίζει διαφάνεια και προστασία δικαιωμάτων.
Η διαβούλευση συνεχίζεται για την ενε λόγω πρόταση συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να ζητά απόψεις για την ανάγκη διαφάνειας από τους προγραμματιστές AI σχετικά με τα δεδομένα εκπαίδευσης και το παραγόμενο περιεχόμενο. Ορισμένοι τονίζουν ότι οι υπάρχοντες νόμοι θα μπορούσαν να ενισχυθούν, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των δημιουργών και τη βιωσιμότητα του δημιουργικού οικοσυστήματος.