Ανακοίνωση Συνδέσμου Υπαλλήλων Υποθηκοφυλακείων για το σχέδιο επαναλειτουργίας

0

Το ειδικό καθεστώς που αφορά στα Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία.

Λόγω της ιδιόμορφης σχέσης που διατηρεί ο Υποθηκοφύλακας με τους υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου και της διαδικασίας με την οποία ρυθμίζεται το ύψος της αμοιβής του ίδιου και οι αποδοχές του προσωπικού δεν καταβάλλονται εξ ιδίων εκ μέρους του Υποθηκοφύλακα, αλλά αποτελούν μέρος των εισπραττόμενων ποσών από αυτά που καταβάλλουν οι συναλλασσόμενοι πολίτες στο Υποθηκοφυλακείο, τα οποία φυσικά δεν αποτελούν κέρδος ή εισπράξεις ελεύθερου επαγγελματία που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, αλλά πόρους του Δημοσίου.

Συνεπώς ο άμισθος Υποθηκοφύλακας (ο οποίος έχει και την ιδιότητα του επικουρικού δικαστικού λειτουργού) συνιστά κατ’ ουσία το ενδιάμεσο πρόσωπο που διανέμει τα εν λόγω ποσά, παρακρατών ένα μέρος αυτών ως δικά του δικαιώματα, ένα άλλο μέρος ως έξοδα λειτουργίας και ένα τρίτο μέρος ως «αμοιβές» του λοιπού προσωπικού.

Και ναι μεν ο άμισθος Υποθηκοφύλακας είναι επιφορτισμένος με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, πλην όμως δεν έχει προσωπική ευθύνη για την κάλυψη των μισθοδοτικών ή άλλων δαπανών, παρά μόνο ευθύνεται για την παρακράτηση από τα εισπραχθέντα και την απόδοσή τους στους υπαλλήλους, κατά το μέρος που δικαιούται. (Εφ. Ναυπλίου 121/2011 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Επισημαίνουμε ότι είναι μεθοδολογικό λάθος η ένταξη των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων στους πληττόμενους ΚΑΔ εφόσον επανέλθουν σε λειτουργία, (ορθά γίνεται σε άλλους σχετικούς κλάδους, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές) γιατί κάθε υποθηκοφυλακείο έχει συγκεκριμένη και ορισμένη χωρική αρμοδιότητα και ουσιαστικά λειτουργεί ως τοπικό κρατικό μονοπώλιο.

Ότι δεν έχει εγγραφεί κατά την διάρκεια των 40 ημερών της αναστολής λειτουργίας θα έρθει να εγγραφεί στα Υποθηκοφυλακεία τον Μάιο (αναμένουμε μεγάλη προσέλευση μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης) και επομένως δεν υφίσταται καν ο όρος χαμένα έσοδα για τα Υποθηκοφυλακεία.

Επαναφορά λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων

Τα Υποθηκοφυλακεία παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή από 20/3/2020 στο πλαίσιο των γενικότερων αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του Κορονοϊού και τον περιορισμό της Πανδημίας.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης (22/4/2020) τα υποθηκοφυλακεία (Άμισθα και Έμμισθα) θα επαναλειτουργήσουν στις 28/4/2020.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το σχέδιο επαναλειτουργίας που αφορά στην ασφάλεια (υγειονομική) των συναλλαγών.

Εν μέσω Πανδημίας μεταφέρουμε απλά την αγωνία και μόνο εκάστου συναδέλφου και συναδέλφισσας και ειδικά στα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία – πολλοί εκ των οποίων είναι απλήρωτοι και περιμένουν υπομονετικά στην «ουρά» για να εισπράξουν το περίφημο 800άρι (όχι με δική τους ευθύνη αλλά γιατί κανείς από τους υπεύθυνους δεν σκέφτηκε, ότι θα δημιουργηθεί τραγέλαφος στην ΕΡΓΑΝΗ όταν αλλάζουν οι «εργοδότες» και διορίζονται νέοι αναπληρωτές στα Υποθηκοφυλακεία την 1/4/2020 ενώ οι υπάλληλοι είναι σε αναστολή σύμβασης) – έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Πλήρης απουσία σχεδιασμού για την επαναφορά της λειτουργίας των γραφείων εν μέσω Πανδημίας και το συνωστισμό που θα επέλθει, λόγω του μεγάλου αριθμού πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά τα γραφεία και των εγγράφων που έχουν συσσωρευτεί λόγω της αναστολής. (πχ. Ραντεβού όπως στις Εφορίες, προτεραιότητες στην κατάθεση πράξεων, εκκαθάριση εκκρεμοτήτων κλπ)
  2. Κανένα σχέδιο και ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο των υποθηκοφυλακείων για το προσωπικό και τους συναλλασσομένους. Οι συναλλαγές κατά βάση γίνονται με μετρητά και επιταγές και δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης POS. (επίσης θα πρέπει να υπάρχουν στα γραφεία αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, να υλοποιηθούν προστατευτικά (υαλοπίνακες), να γίνει ορισμός τμ ανά υπάλληλο και συναλλασσόμενο, και τέλος τι γίνεται με τις ουρές και το συνωστισμό στις εισόδους των γραφείων κλπ) Διαβάσαμε στην Διαύγεια απόφαση του Υπουργού της Δικαιοσύνης για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας – σεκιούριτι σε μόλις 13 Υποθηκοφυλακεία, και ερωτάμε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή (ή πρόκειται για ρουσφέτι σε 10 συγκεκριμένους Άμισθους Υποθηκοφύλακες κατόπιν του υπομνήματος τους με αρ. πρωτοκόλλου 204/15-4-2020) και εν τέλει το λογικό είναι να υπάρχει παροχή υπηρεσιών ασφάλειας – σεκιούριτι σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία.
  3. Τέλος και για όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα, ειδικά για τα Άμισθα υποθηκοφυλακεία δεν θα δεχτούμε – με πρόσχημα τον Κορονοϊό – εκπτώσεις των εργασιακών δικαιωμάτων μας (εκ περιτροπής εργασία και μειωμένα ωράρια που έχουν απορριφθεί για τον κλάδο μας, ήδη από το 2012 με γνωμοδοτήσεις του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την 2573/2015 απόφαση του ΣΤΕ*).

Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία με μειωμένο προσωπικό στα γραφεία γιατί σε συνδυασμό με τις απουσίες συναδέλφων με Άδειες Ειδικού σκοπού, αυτό θα συνεπάγεται μειωμένη και μακρόσυρτη χρονικά εξυπηρέτηση όλου του φόρτου των εγγράφων που έχουν συσσωρευτεί τις 40 ημέρες της αναστολής λειτουργίας και δημιουργία εντάσεων στις συναλλαγές με τους πολίτες.

 

Επιμένουμε και θα επιμείνουμε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία αναφορικά με τα έσοδα Α’ τριμήνου 2018 – 2019 – 2020 για να αποδειχθεί ότι ακόμα με 2 ½ μήνες λειτουργίας των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων όχι μόνο δεν υφίσταται μείωση εσόδων αλλά αύξηση εσόδων στο επίμαχο διάστημα και όπως προαναφέραμε στην αρχή του παρόντος δεν έχει νόημα η ένταξη των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων στους πληττόμενους ΚΑΔ.

 

Τελειώνοντας. Δεν έχουν περάσει ούτε πέντε ημέρες από την επίμονη και επίπονα καταθλιπτική εκπομπή του μαζικού τηλεοπτικού μηνύματος για αποφυγή σχεδόν όλων των μετακινήσεων και την (σχεδόν) καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας του Πάσχα.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ειλικρινά η επαναφορά της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων να μην συνδέετε με εξωθεσμικές πιέσεις (Τραπεζών και funds) γιατί θα είναι τραγικό για τους πολίτες το τσουνάμι των Κατασχέσεων και των Πλειστηριασμών να συμπέσει με την επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Ας αναλογιστούν επιτέλους όσοι τα εισηγούνται και τα υλοποιούν, ότι θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για οτιδήποτε επισυμβεί και κυρίως για την υγειονομική ασφάλεια ΟΛΟΥ του προσωπικού ΟΛΩΝ των Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχόλια