Στην ετήσια έκθεση του Ομοσπονδιακού Δικαστικού Σώματος για το τέλος του έτους, ο επικεφαλής δικαστής των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς, ασχολήθηκε με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα. Ειδικότερα, στόχευσε να καταπνίξει τις ανησυχίες για την απαξίωση των δικαστών μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις.
“Καθώς το 2023 πλησιάζει προς το τέλος του με προβλέψεις που κόβουν την ανάσα για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν αν οι δικαστές πρόκειται να “ξεπεραστούν” από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο – αλλά εξίσου βέβαιος ότι οι τεχνολογικές αλλαγές θα συνεχίσουν να μεταμορφώνουν το έργο μας”, δήλωσε ο Roberts.
Ο Roberts τόνισε την εγγενή αξία της ανθρώπινης κρίσης, υποστηρίζοντας ότι οι μηχανές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τις διαφοροποιημένες αποφάσεις που λαμβάνουν τα άτομα.
Στην έκθεσή του, ο Roberts επεσήμανε τη σημασία λεπτών παραγόντων, όπως ένα τρεμάμενο χέρι, ένας στιγμιαίος δισταγμός ή μια φευγαλέα διακοπή της οπτικής επαφής – πτυχές που οι μηχανές μπορεί να δυσκολευτούν να διακρίνουν με ακρίβεια. Ο ανώτατος δικαστής υπογράμμισε την εγγενή εμπιστοσύνη του κοινού στην ανθρώπινη κρίση, έναντι της τεχνητής νοημοσύνης όταν πρόκειται για την αξιολόγηση τέτοιων αποχρώσεων.
Ωστόσο, ο Ρόμπερτς εξέφρασε εύλογες ανησυχίες για τα πιθανά μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό τομέα. Προειδοποίησε για την πιθανότητα δημιουργίας από την ΤΝ κατασκευασμένων απαντήσεων ή “ψευδαισθήσεων”, αναφέροντας περιπτώσεις όπου δικηγόροι χρησιμοποίησαν εφαρμογές με ΤΝ για να υποβάλουν υπομνήματα που παρέπεμπαν σε φανταστικές υποθέσεις.
Επιπλέον, ο Ρόμπερτς υπογράμμισε τους κινδύνους που σχετίζονται με την ΤΝ που επηρεάζει την ιδιωτική ζωή και την πιθανότητα μεροληψίας στις αποφάσεις σε θέματα διακριτικής ευχέρειας, όπως ο κίνδυνος φυγής και η υποτροπή.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, ο Roberts αναγνώρισε τις θετικές πτυχές της ενσωμάτωσης της ΤΝ στο νομικό σύστημα. Αναγνώρισε τη δυνατότητα της ΤΝ να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε νομικές συμβουλές και εργαλεία, ωφελώντας ιδιαίτερα εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης
Καθώς ο νομικός κόσμος προσαρμόζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, οι προβληματισμοί του αρχιδικαστή Roberts υπογραμμίζουν τη σημασία της εξισορρόπησης μεταξύ της αξιοποίησης των σημαντικών πλεονεκτημάτων της και της διαχείρισης των δυνητικά καταστροφικών κινδύνων.
“Μια από τις εξέχουσες εφαρμογές της T.N. έγινε πρωτοσέλιδο φέτος για μια ανεπάρκεια γνωστή ως “ψευδαίσθηση””, έγραψε, “η οποία έκανε τους δικηγόρους που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή να υποβάλουν υπομνήματα με παραπομπές σε ανύπαρκτες υποθέσεις…