spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΧονγκ Κονγκ: η ετήσια έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει περαιτέρω υποχώρηση των θεμελιωδών...

Χονγκ Κονγκ: η ετήσια έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει περαιτέρω υποχώρηση των θεμελιωδών ελευθεριών

spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος ενέκριναν την 25η ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ. Η παρούσα έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2022.

Το 2022 σηματοδότησε την 25η επέτειο της μεταβίβασης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα και τη δεύτερη επέτειο της επιβολής του νόμου περί εθνικής ασφάλειας (NSL) στο Χονγκ Κονγκ. Η ετήσια έκθεση διαπιστώνει τη συνεχιζόμενη υπονόμευση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, των δημοκρατικών αρχών και των θεμελιωδών ελευθεριών που όφειλαν να προστατεύονται τουλάχιστον έως το 2047. Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν περαιτέρω αμφιβολίες ως προς τη δέσμευση της Κίνας στην αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα».

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνέχισαν να προβαίνουν σε συλλήψεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, 236 άτομα είχαν συλληφθεί βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και άλλων νομοθετικών πράξεων περί ασφάλειας, ενώ είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε 145 άτομα και σε 5 εταιρείες. Το ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων ήταν 100 %. Πολλοί πολίτες ήταν υπόδικοι, μεταξύ των οποίων 47 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που συμμετείχαν σε προκριματικές εκλογές, μέλη της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ Υπέρ των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων στην Κίνα, η οποία έχει πλέον διαλυθεί, και ο Jimmy Lai. Πολλοί από αυτούς έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον Ιανουάριο του 2021, σε ορισμένες περιπτώσεις σε απομόνωση. Ο νόμος περί στάσης της αποικιοκρατικής εποχής χρησιμοποιήθηκε συχνά το 2022. Περίπου το ένα πέμπτο των συλλήψεων από την αστυνομία εθνικής ασφάλειας πραγματοποιούνται βάσει του εν λόγω νόμου. Την 1η Νοεμβρίου ένας υπήκοος της ΕΕ συνελήφθη βάσει του νόμου.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, κατά την τέταρτη περιοδική αξιολόγησή της στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, κάλεσε το Χονγκ Κονγκ να καταργήσει τον ισχύοντα νόμο περί εθνικής ασφάλειας. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε τις ανησυχίες της σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς της εκδίκασης υποθέσεων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα (η οποία δεν είναι συμβαλλόμενο κράτος στο Σύμφωνο) για έρευνα, δίωξη, εκδίκαση και εκτέλεση ποινών.

Η ελευθερία του Τύπου υποχώρησε σημαντικά το 2022. Δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, το 2022 το Χονγκ Κονγκ έπεσε στην 148η θέση ανάμεσα στις 180 θέσεις, 68 θέσεις χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Μετά την αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος το 2021, με στόχο να διασφαλιστεί ότι «το Χονγκ Κονγκ κυβερνάται από πατριώτες», η πρώτη εκλογή του Ανώτατου Διοικητή πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου. Ο πρώην αστυνομικός και γενικός γραμματέας διοίκησης, John Lee, ήταν ο μόνος υποψήφιος του εκλογικού αγώνα. Έλαβε το 99,2 % των έγκυρων ψήφων και ορκίστηκε την 1η Ιουλίου.

Η ετήσια έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χονγκ Κονγκ. Με 1 600 εταιρείες, η ΕΕ παραμένει η μεγαλύτερη ξένη επιχειρηματική κοινότητα. Η ΕΕ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Χονγκ Κονγκ στον τομέα των εμπορευμάτων. Το διμερές εμπόριο υπηρεσιών της ΕΕ με το Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 25,1 %. Οι αμφίδρομες επενδύσεις παρέμειναν επίσης σε σημαντικά επίπεδα.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ επέστρεψε σε ύφεση το 2022, παρόλο που οι ταξιδιωτικοί και υγειονομικοί περιορισμοί χαλάρωσαν σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το Χονγκ Κονγκ εξακολούθησε να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτικός προορισμός στον κόσμο και ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική οικονομία.

Ιστορικό

Μετά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1997, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παρακολουθούν στενά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, με βάση την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα».

Σύμφωνα με τη δέσμευση που αναλήφθηκε το 1997 έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο/η ύπατος/-η εκπρόσωπος εκδίδουν ετήσια έκθεση σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Τα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη ως αντίδραση στον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2020, παραμένουν σε ισχύ. Η εν λόγω δέσμη μέτρων περιλάμβανε:

  • την επανεξέταση της πολιτικής για το άσυλο, τη μετανάστευση, τις θεωρήσεις εισόδου και τη διαμονή, καθώς και των συμφωνιών έκδοσης·
  • τον έλεγχο και τον περιορισμό των εξαγωγών ευαίσθητου εξοπλισμού·
  • την παρακολούθηση δικών· την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών·
  • τη δυνατότητα για περισσότερες υποτροφίες και πανεπιστημιακές ανταλλαγές·
  • την παρακολούθηση των εξωεδαφικών επιπτώσεων του νόμου· και
  • τη μη δρομολόγηση νέων διαπραγματεύσεων με το Χονγκ Κονγκ.
spot_img

Lawjobs