spot_img
ΑρχικήLaw NewsCovid-19ΔΣ Ορεστιάδας: προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας η κυβερνητική παλινωδία

ΔΣ Ορεστιάδας: προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας η κυβερνητική παλινωδία

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ της 27.03.2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ  συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από πρόσκληση της Προέδρου κας Άννας Μεμετζή  με τηλεδιάσκεψη, σήμερα, 27 Μαρτίου 2020, προκειμένου να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εξαίρεση των δικηγόρων από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού – επιδόματος των 800 ευρώ, το οποίο λαμβάνουν οι κλάδοι εκείνοι που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με αποφάσεις της κυβέρνησης στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και την αντ’ αυτής παροχή επιδοτούμενων προγραμμάτων επιμόρφωσης (Voucher) ως αντιστάθμισμα.

Ως γνωστόν, δυνάμει αφενός της υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15-3-2020 (Β΄864) ΚΥΑ, που αντικατέστησε την προϊσχύουσα υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ οικ. 17734/2020 (Β΄833) ΚΥΑ, αφετέρου της υπ΄ αριθ. Δ1α/ΓΠοικ. 19738/2020 (Β΄ 936) ΚΥΑ, ανεστάλη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου η λειτουργία των δικαστηρίων, καθώς επίσης και των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων όλης της χώρας. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την αποχή των δικαστικών επιμελητών, έχουν οδηγήσει τους δικηγόρους σε ολική ακούσια αναστολή άσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ο δικηγορικός κόσμος από την πρώτη στιγμή επέδειξε υπεύθυνη στάση και με μοναδικό μέλημα τη διασφάλιση και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, εναγωνίως απαίτησε την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας, παρά το γεγονός ότι αυτό θα είχε σοβαρότατες συνέπειες στο βιοπορισμό μας.

Και ενώ η Κυβέρνηση με επίσημες δημόσιες τοποθετήσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού και κορυφαίων Υπουργών της, αλλά και πλείστες έγγραφες ανακοινώσεις της, είχε εξαγγείλει, ορθώς, την υπαγωγή των δικηγόρων στους πληττόμενους κλάδους (ΚΑΔ), οι οποίοι θα επιδοτούντο, μεταξύ άλλων, και με την αποζημίωση ειδικού σκοπού ποσού 800 ευρώ, εντελώς αναιτιολόγητα και σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες εξαγγελίες της, οδηγήθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κυβίστηση, εξαιρώντας τους δικηγόρους από τους δικαιούμενους να λάβουν την ως άνω αποζημίωση.

Η Κυβέρνηση, μάλιστα, αδικαιολόγητα και αντίθετα με την αρχή της ισότητας, προχώρησε σε όμοια μεταχείριση του δικηγορικού κλάδου με τους λοιπούς επιστημονικούς κλάδους, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι υπόλοιποι επιστημονικοί κλάδοι εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους περιορισμένα ή μη, ενώ ο δικηγορικός κλάδος έχει πληγεί ουσιαστικά, καθώς έχει υποχρεωθεί σε καθολική διακοπή των εργασιών του, λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων κ.λπ.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, ότι είτε δεν γνωρίζει είτε παραβλέπει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων δε λαμβάνει πάγιες αντιμισθίες, δεν ανήκει σε δικηγορικές εταιρίες, δεν είναι υπάλληλοι και συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, δεν έχουν υπαλλήλους, αλλά ασκούν μόνοι τους καθημερινή, μάχιμη, εξαντλητική, αλλά πάνω απ’ όλα αξιοπρεπή δικηγορία.

Η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής παλινωδίας και εμπαιγμού αποτελεί η, με μορφή αντίδωρου, «ενίσχυση» των δικηγόρων, με την παροχή δυνατότητας συμμετοχής σε προγράμματα voucher για τη δήθεν κατάρτισή τους σε ζητήματα τηλεργασίας, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη και περισσότερο την αξιοπρέπειά μας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας, δια του παρόντος ψηφίσματος, καταδικάζει την ανωτέρω κυβερνητική υπαναχώρηση και τον πρωτοφανή εμπαιγμό του δικηγορικού σώματος, που είναι αντίθετα με κάθε έννοια μιας δημοκρατικά ευνομούμενης πολιτείας και αιτούμαστε:

1.- Την άμεση ένταξη του κλάδου των δικηγόρων στους δικαιούχους της αποζημίωσης – οικονομικού βοηθήματος ποσού 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με τη δυνατότητα ισόποσης αύξησής του για όσους μήνες διαρκέσει η υποχρεωτική διακοπή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

2.- Την ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση και απόδοση στους συναδέλφους των αποθεματικών του λογαριασμού του ΟΑΕΔ που συγκεντρώθηκαν επί χρόνια από δικές μας εισφορές (120 ευρώ ανά δικηγόρο επί 9 έτη).

3.- Την πλήρη απαλλαγή των δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς και την πλήρη αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεών τους για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

4.- Την υπαγωγή των δικηγόρων στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

5.- Την άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ, από το πρόγραμμα της Νομικής Βοήθειας.

6.- Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το τρέχον έτος.

7.- Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον φορολογικό έτος.

  1. – Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον φορολογικό έτος και
  2. -Τον αυτεπάγγελτο επαναπροσδιορισμό των πολιτικών υποθέσεων που ματαιώνονται κατά το διάστημα της αναστολής.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης να ζητήσουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης.

 

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί:

Στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού.

Στον κ. Υπουργό Οικονομικών.

Στον  κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στον κ. Υπουργό Ανάπτυξης.

Στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

Στους Βουλευτές της Π.Ε. Έβρου

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας

Η Πρόεδρος                                                           Η Γενική Γραμματέας

Άννα Μεμετζή                                                        Χριστίνα Καπετανίδου

 

Lawjobs