ΑρχικήLaw NewsΔ.Σ. Ορεστιάδας: Άμεσος έλεγχος των παράτυπων μεταναστών για αποφυγή διασποράς Covid-19

Κραυγή αγωνίας για την προστασία των συνοριοφυλάκων

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας:

“ΘΕΜΑ: «Άμεση εφαρμογή πρωτοκόλλων, διαδικασιών και εργαστηριακών ελέγχων, κατά την είσοδο των παράτυπων μεταναστών στη χώρα για την αποφυγή της διασποράς του COVID 19»

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ παρακολουθεί ανήσυχος την έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων φορέων κατά την είσοδο των παράτυπων μεταναστών ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του COVID 19.

Ήδη συνοριοφύλακες νόσησαν και νοσούν επομένως η αναγκαιότητα εφαρμογής πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την αποφυγή της διασποράς είναι άμεση.

Το προηγούμενο διάστημα οι συνοριοφύλακες του Έβρου ήταν για όλη την Ελλάδα ήρωες. Τώρα χρήζουν προστασίας από την Ελληνική Πολιτεία.

Ήδη από 13/8/2020 η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου, Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, υπέβαλλε τα εξής αιτήματα:

1) για την έναρξη των διοικητικών διαδικασιών διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών, θα πρέπει να προηγείται ο εργαστηριακός έλεγχος και η αρνητική διάγνωση όλων των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται για λάθρα είσοδο στην επικράτεια αρμοδιότητας της Γ.Π.Α.Δ.Αν.Μ.& Θράκης, όπως απαιτείται για την είσοδο των αλλοδαπών
μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου.

covid-19 και εφόσον παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος απομόνωσης τους, τότε και μόνο τότε να μετάγονται στις δομές διαχείρισης, περιορίζοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

3) σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αστυνομικά κρατητήρια, σε δομές διαχείρισης του μεταναστευτικού θα πρέπει να υποβάλλεται σε εργαστήριο έλεγχο το σύνολο του προσωπικού, Αστυνομικό και πολιτικό, που υπηρετεί σε αυτές.

Αν δεν υλοποιηθούν αυτά τα αιτήματα ο Έβρος κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα. Η διαχείριση των μεταναστών χωρίς τον προηγούμενο εργαστηριακό έλεγχο τους σημαίνει ότι εκτίθενται σε κίνδυνο, οι συνοριοφύλακες, οι στρατιώτες, οι δικηγόροι, οι δικαστές, οι Εισαγγελείς, οι δικαστικοί υπάλληλοι, το προσωπικό των δομών, οι οικογένειες όλων μας επομένως όλοι όσοι κατοικούμε στον Έβρο.

Ο Έβρος έμεινε όρθιος χάρη στους ανθρώπους του που φυλάνε τα σύνορα. Οφείλετε να τον κρατήσετε όρθιο!.”