126 φοιτητές προερχόμενοι από 14 χώρες στην τελετή αποφοίτησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

0
Με επισημότητα και σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2013, η τελετή αποφοίτησης των 126 μεταπτυχιακών φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Η τελετή έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», παρουσία εκατοντάδων συγγενών και φίλων των αποφοίτων, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη από όλα τα μέρη της γης για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. 
Πιο συγκεκριμένα, οι φετινοί απόφοιτοι προέρχονται από δεκατέσσερις (14) χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Αρμενία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γεωργία, Λιθουανία, Μεξικό, Μολδαβία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία και Τουρκία.
Η τελετή ξεκίνησε με την αναγόρευση τριών εξεχόντων ακαδημαϊκών σε Επίτιμους Διδάκτορες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Καθηγητή Σπύρου Πολλάλη, του Καθηγητή Herbert Kronke και του Δρ. Φαίδωνα Αβούρη.
Τους τιμώμενους καθηγητές παρουσίασαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης Καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο Καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας αντίστοιχα, ενώ η αναγόρευσή τους έγινε από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητή Κώστα Θ. Γραμμένο.
Ο Καθηγητής Σπύρος Πολλάλης τόνισε στην ομιλία του την αναγκαιότητα για αλλαγή νοοτροπίας στην Ελληνική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα με βάση την αξιοκρατία. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του εξαίρετου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας. Έκλεισε την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό λέγοντας: «Δώστε στους συνεργάτες σας και στους υφισταμένους σας ένα δημιουργικό περιβάλλον, χώρο για ανάπτυξη, αξιοκρατία, καθοδήγηση για το δικό τους όφελος, υπευθυνότητα και επιβράβευση.»
Ο Καθηγητής Herbert Kronke, εξήρε το έργο των Ελλήνων φοιτητών και νομικών επιστημόνων, που γνώρισε κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας στη Γερμανία. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα Νομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου, θα καταστούν «το νέο στολίδι για την πόλη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.»
Ο Επίτιμος Διδάκτωρ Φαίδων Αβούρης, ανέλυσε τη σημαντικότητα της νανοτεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία. Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό πνεύμα και η σκληρή δουλειά είναι οι μόνες μας βιώσιμες επιλογές.»
Στη συνέχεια, ακολούθησε η απονομή των επαίνων στους αριστούχους φοιτητές καθώς και των πτυχίων όλων των σχολών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. 
Εκ μέρους των αποφοίτων απηύθυνε χαιρετισμό η κα Christina – Alexandra Nastaze, απόφοιτος του προγράμματος MA in Black Sea Cultural Studies, η οποία αναφέρθηκε στις γνώσεις που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των σπουδών της λέγοντας: «αισθάνομαι τυχερή για δύο λόγους. Πρώτον γιατί στην διάρκεια των σπουδών μου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο είχα άξιους καθηγητές που με ενέπνευσαν και δεύτερον γιατί είχα συμφοιτητές που με έκαναν να νιώθω ότι συμμετέχω σε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο». Αποχαιρέτησε τους συμφοιτητές της μιλώντας στην Ελληνική γλώσσα, την οποία έμαθε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Κώστα Θ. Γραμμένου, ο οποίος αφού συνεχάρη τους αποφοίτους και τις οικογένειές τους, τόνισε: «Ήλθε η ώρα να σας προπέμψω λέγοντας πως σε όλη σας τη ζωή και στις πιο δύσκολες στιγμές σας, να κοιτάτε πάντοτε μπροστά, να κοιτάτε πάντοτε ψηλά κι αυτό να γίνει βασική αρχή της ζωής σας. Οι ευχές των γονιών σας που τόσο κοπίασαν για σας και οι ευχές των Καθηγητών σας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, που σας προσέφεραν μια υψηλού επιπέδου παιδεία, να είναι οδηγός και φυλακτό σας. Παιδιά, κοιτάτε ψηλά, κοιτάτε μπροστά!»
 
Λίγα λόγια για τους τιμώμενους καθηγητές :
Σπύρος Ν. Πολλάλης, PhD, MBA
Καθηγητής Σχεδιασμού, Τεχνολογίας και Διοίκησης στο Harvard Design School
Ο Σπύρος Πολλάλης είναι Τακτικός Καθηγητής Σχεδιασμού, Τεχνολογίας και Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Η έρευνά του έχει ως επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαχείριση έργων μεγάλης κλίμακας. Έλαβε το πρώτο του δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1977), ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο MIT (1979, 1982). Απέκτησε MBA με ειδικότητα τις προηγμένες τεχνολογίες από το Πανεπιστήμιο Northeastern (1985) και τιμητικό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο του Harvard (1994).
Ως προς το ακαδημαϊκό του έργο, διευθύνει μεγάλα ερευνητικά προγράμματα στο Harvard, όπως α) το πρόγραμμα για τη «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στις Ακτές του Περσικού Κόλπου» και β) το «Πρόγραμμα Zofnass για την Αειφορία των Κατασκευών». Ταυτόχρονα, προεδρεύει της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Σιγκαπούρης- ΕΤΗ για την Παγκόσμια Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα. Ο Σπύρος Πολλάλης έχει διδάξει κατ’ επανάληψη ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια ETH της Ζυρίχης (Ελβετία), του Ντέλφτ (Ολλανδία), της Στουτγάρδης (Γερμανία) και της Πάτρας (Ελλάδα), ενώ έχει συνεργαστεί και με το Harvard Business School στο πεδίο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης.
Αναφορικά με την επαγγελματική δράση του καθηγητή Σπύρου Πολλάλη, ο ίδιος είναι επικεφαλής του σχεδιασμού της νέας πόλης 500.000 κατοίκων DHA City Karachi που είναι υπό κατασκευή, ενώ έχει σχεδιάσει το σύστημα πληροφορικής της καινούριας διοικητικής πρωτεύουσας στην Κορέα καθώς και μια νέα πόλη στην Σαουδική Αραβία. Οι τελευταίες γέφυρές του είναι στο Columbus του Οχάιο και η πεζογέφυρα στην Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα. Ο καθηγητής Πολλάλης έπαιξε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την κατασκευή της εμβληματικής γέφυρας Zakim, του νέου συμβόλου της Βοστώνης. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί στενά στο παρελθόν με το διάσημο αρχιτέκτονα Καλατράβα σε πολλά έργα σε Ισπανία, Ελβετία και Γαλλία.
Στην Ελλάδα, ο Σπύρος Πολλάλης έχει μελετήσει την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού από το 1995, τον πολεοδομικό σχεδιασμό με επεμβάσεις σε ανοιχτούς χώρους στην Έδεσσα, την ανακατασκευή καμένων χωριών στην Ηλεία και επεμβάσεις σε περιοχές της Αθήνας (Πατήσια και Κολωνάκι) στο πλαίσιο φοιτητικών συνεργασιών με τα Πανεπιστήμια της Πάτρας και του Harvard. Επίσης έχει σχεδιάσει γέφυρες για την ανάπτυξη αστικών περιοχών.
Από το Σεπτέμβριο 2010 είναι Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών/Ψυχικού, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικό ΑΕ», της εταιρείας για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Καθηγητής Δρ. Δρ. h.c. Herbert Kronke
Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης,
Διευθυντής του Ινστιτούτου Αλλοδαπού, Ιδιωτικού Διεθνούς και Οικονομικού Δικαίου και Διαιτητής στο Iran-United States Claims Tribunal
Ο Καθηγητής Herbert Kronke είναι Καθηγητής Νομικής και Διευθυντής (σε άδεια) του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου, Σύγκρουσης Νόμων και Διεθνούς Επιχειρηματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης καθώς και Διαιτητής στο Δικαστήριο Αμερικανο-ιρανικών Διαφορών, στη Χάγη. Διετέλεσε Κοσμήτορας του Τμήματος Νομικής από το 2010 έως το 2012 και υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του UNIDROIT από το 1998 έως το 2008.
Έλαβε την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την αποφοίτησή του και τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος έλαβε το Διδακτορικό του (Dr. iur.) από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Αφού αποτέλεσε για μερικά χρόνια συνεργάτης του Ινστιτούτου Max Planck του Αμβούργου για το Αλλοδαπό Ιδιωτικό Δίκαιο και το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο εξέλαβε το δεύτερο διδακτορι-κό του (Dr. iur. habil). Ταυτόχρονα συμμετείχε στην έρευνα και διδασκαλία ως Επισκέπτης Καθηγητής στην Βραζιλία, στον Καναδά, στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Αμερική και στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη. Το 2006, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης (Ουγγαρία).
Ο Καθηγητής Kronke έχει συγγράψει 150 βιβλία και άρθρα στα πεδία του δικαίου των συμβολαίων, του εμπορικού δικαίου, του δικαίου εταιρειών και του δικαίου των κεφαλαιαγορών, καθώς και στο πεδίο της σύγκρουσης νόμων, της διεθνούς πολιτικής δικονομίας και διαιτησίας.
Αποτελεί μέλος της ομάδας εργασίας της Εθνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις Διεθνείς Εμπορικές Πρακτικές, της Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη Διαιτησία, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διαιτησίας και του Ελβετικού Συνδέσμου Διαιτησίας και τέλος του Δικαστηρίου Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (European User Group). Επιπροσθέτως, αποτελεί μέλος των πάνελ της Επιτροπής Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Διαιτησίας της Κίνας (CIETAC) και του Τοπικού Κέντρου του Καΐρου για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία. Υπηρετεί ad hoc τόσο στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο όσο και σε άλλους θεσμικούς φορείς της Διαιτησίας.
Ο Καθηγητής Kronke είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου, της Διεθνούς Ακαδημίας Εμπορικού και Καταναλωτικού Δικαίου IACCL καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας του απένειμε τον Σταυρό Αξιωματικών του Order of Merit της Ομοσπονδιακής Δημοκρα-τίας ενώ η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας του απένειμε το Ordem do Rio Branco.
Δρ. Φαίδων Αβούρης
Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,
Εταίρος και Διευθυντής Έρευνας της IBM, Νέα Υόρκη
Ο Δρ. Φαίδων Αβούρης εργάζεται ως συνεργάτης στην εταιρία πληροφορικής IBM και ως Διευθυντής του T. J. Watson Ερευνητικού Κέντρου Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας της ΙΒΜ στο Yorktown Heights, της Νέας Υόρκης. Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξέλαβε το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 1974. Έκανε την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο UCLA και αργότερα εργάστηκε ως ερευνητής στα εργαστήρια Bell της AT&T προτού μεταπηδήσει στο Τμήμα Έρευνας του Ερευνητικού Κέντρου Watson της ΙΒΜ, το 1978. Επιπροσθέτως, έχει διατελέσει Συνεργάτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Κολούμπια και του Ιλινόις.
Ο Δρ. Αβούρης έχει συνεισφέρει τόσο πειραματικά όσο και θεωρητικά στην επιστήμη και τεχνολογία της νανοκλίμακας. Έχει δημοσιεύσει περίπου 500 επιστημονικές εργασίες στην επιστήμη και την τεχνολογία σχετικά με τη φυσική ατομικής κλίμακας, τη χημεία επιφανειών και τις ηλεκτρικές, οπτικές και οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες των νανοσωλήνων άνθρακα. Οι επιστημονικές του εργασίες έχουν λάβει πάνω από 36.000 αναφορές.
Έχει εκλεγεί μέλος της American Academy of Arts and Sciences, της Ένωσης Αμερικάνων Φυσικών, του Ινστιτούτου Φυσικής της Μεγάλης Βρετανίας, της Εθνικής Ακαδημίας της Ελλάδας, της Ακαδημίας Τεχνολογίας της IBM, της Ένωσης Έρευνας Υλικών, της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, της New York Academy of Sci¬ences and the American Vacuum Society. Αποτελεί επίσης ανώτερο μέλος του ΙΕΕΕ. Έχει λάβει πλήθος βραβείων συμπεριλαμβανομένου του βραβείου APS Irving Lang¬muir Prize για Χημικούς Φυσικούς, του βραβείου του ΙΕΕΕ για τους Πρωτοπόρους στην Νανοτεχνολογία, του βραβείου Materials Research Society’ David Turnbull Lecture¬ship, του βραβείου Americian Vacuum Society’s Medard W. Welch για την Επιστήμη Επιφανειών, του βραβείου Julius Springer Award για την Εφαρμοσμένη Φυσική, του βραβείου Richard Feynman Nanotechnology και τέλος του βραβείου Richard E. Smal¬ley Research της Ένωσης Ηλεκτροχημικών. Τέλος, έχει λάβει βραβεία από την ΙΒΜ στο πλαίσιο των Εταιρικών και Εξαίρετων Τεχνικών του Επιτευγμάτων.
 

Σχόλια