14ο Ελληνο – Ελβετικό – Γερμανικό σεμινάριο

0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου, κατά σειρά, ελληνο-ελβετικού και πλέον, από το 2015, ελληνο-ελβετικο-γερμανικού σεμιναρίου που συνδιοργανώνεται από τις Νομικές Σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (Zürich) της Ελβετίας συνεχώς από το 1992, και πλέον από το 2015, και με τη συμμετοχή ομάδας φοιτητών και καθηγητών από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Βίρτζμπουργκ (Würzburg) της Γερμανίας.

Το 14ο σεμινάριο έλαβε χώρα στην πόλη του Βίρτζμπουργκ (Würzburg) στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εκεί Νομικής Σχολής, από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου 2019, με γενικό θέμα: «Το πρόσωπο στην ψηφιακή εποχή» (“Die Person im digitalen Zeitalter“) και συνεδρίες με ειδικότερες θεματικές στο ανωτέρω πλαίσιο, όπως προστασία του δικαιώματος της προσωπικότητας, προστασία ανηλίκου, κληρονομητές εκφάνσεις του δικαιώματος της προσωπικότητας, προστασία προσωπικών δεδομένων σε συμβάσεις του τουρισμού και στο πλαίσιο του δικαίου ανταγωνισμού, διεθνής δικαιοδοσία και εφαρμοστέο δίκαιο σε συμβάσεις.

Επιβλέποντες καθηγητές ήταν από την ελληνική πλευρά ο καθηγ. κ. Α. Κουτσουράδης, η καθηγ. κ. Κ. Μακρίδου και ο λέκτ. κ. Απ. Τασίκας, ενώ από την ελβετική πλευρά η καθηγ. κ. A. Ruth, ο καθηγ. κ. I. Meier και ο καθηγ. κ. P. Breitschmid. Από τους Γερμανούς διοργανωτές έλαβαν μέρος ως επιβλέποντες καθηγητές οι κ.κ. F. Bien και M. Sonnentag.

Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος με συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών τους (στη γερμανική και εν μέρει στην αγγλική γλώσσα) συνολικά 17 προπτυχιακοί (6 Έλληνες, 5 Ελβετοί και 6 Γερμανοί) και 4 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες (1 Έλληνας και 3 Γερμανοί). Ενεργά συμμετείχαν και υποστήριξαν τους επισκέπτες οι επιστημονικοί βοηθοί και οι υποψήφιοι διδάκτορες των (διοργανωτών) Γερμανών καθηγητών.
Το πλούσιο και καλά οργανωμένο ψυχαγωγικό πρόγραμμα περιλάμβανε απογευματινή εκδρομή με πλοίο στον ποταμό Main και επίσκεψη ανακτόρων της πόλης αλλά και ημερήσια εκδρομή στη πόλη Μπάμπεργκ (Bamberg) με επίσκεψη στον εκεί ιστορικό καθεδρικό ναό και στο ανάκτορο της πόλης.

Ομοίως στο Μπάμπεργκ (Bamberg) έλαβε χώρα και το επιμορφωτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου με επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο του Εφετείου (ενός από τα τρία εφετεία του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας) και ξενάγηση από πρόεδρο εφετών αλλά και παρακολούθηση πολύωρης διαδικασίας δικαστικού συμβιβασμού ενώπιον τριμελούς τμήματος εφετείου, ειδικού για διαφορές από συμβάσεις έργου.

Η επίλυση από τους συμμετέχοντες μιας κοινής άσκησης (πρακτικού), από την σκοπιά της έννομης τάξης του καθενός, και η παραλαβή των βεβαιώσεων συμμετοχής έκλεισαν και επισφράγισαν τις εργασίες του σεμιναρίου.

Σχόλια