Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την πειθαρχική εξέταση Μπάγια

Με αφορμή την προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση που διατάχθηκε κατά του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφορικά με συνέντευξη του στην ημερήσια εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», κατά την οποία εξέφρασε συγκεκριμένες κρίσεις για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ομόφωνα, επαναβεβαιώνει, το αναφαίρετο δικαίωμα του δικαστικού λειτουργού , όπως και κάθε πολίτη , ανεξάρτητα από την τυχόν ιδιότητα του, να ασκεί και δυσμενή κριτική και να αρθρώνει, προς κάθε κατεύθυνση, καταγγελτικό λόγο. Τονίζει, επίσης, ότι υπέρτατη αξία για την Ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί η εσωτερική και εξωτερική ανεξαρτησία των λειτουργών της (άρθρα 5,14,23 του Συντάγματος και 91 §5 του Οργανισμού Δικαστηρίων). Επομένως, οποιαδήποτε κίνηση προκαταρκτικής πειθαρχικής δίωξης για άσκηση δημόσιας κριτικής από δικαστικό λειτουργό, μπορεί να εκληφθεί ότι φαλκιδεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα τους. θεωρούμε, επίσης, ότι η οποιαδήποτε άποψη ή άσκηση κριτικής για ενέργειες θεσμοθετημένων οργάνων, πρέπει, να αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά, γιατί τότε και μόνο περιχαρακώνονται οι θεσμοί και οι φορείς τους.
Εξάλλου, με αφορμή πρόσφατες συνεντεύξεις του Προέδρου του ΔΣΑ στην ημερήσια εφημερίδα « ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΘΕΜΑ» , κατά τις οποίες αναφέρθηκε απαξιωτικά για τους δικαστές μας και ειδικότερα των νέων αποφοίτων της Σχολής Δικαστών, παρατηρούμε, ομόφωνα, τα ακόλουθα:
θα αναμέναμε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, αντί να επιδίδεται σε αστήρικτες αιτιάσεις, να ενσκήψει στα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης και να συνεργαστεί μαζί μας για την εύρυθμη λειτουργία της. Θα έπρεπε, επίσης, να είναι προσεκτικός στις κρίσεις του, ιδιαίτερα για τους νέους Δικαστές μας, τους οποίους οφείλει να στηρίζει και για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι, τόσο για την επιστημονική τους κατάρτιση, όσο και για το ήθος τους, μιμούμενος προς τούτο το παράδειγμα μεγάλης μερίδας συναδέλφων του της μαχόμενης δικηγορίας, θεωρούμε, ότι θα του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, αν τις συμπεριφορές στις οποίες αναφέρθηκε, αναζητούσε στα πρόσωπα ελαχίστων, ευτυχώς, συναδέλφων του στα ακροατήρια.
Τέλος, αναφορικά με τη θέση – μομφή του, ότι οι Δικαστές «υπερθεματίζουν και ενεργούν κατά την εικαζόμενη βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων», τη θεωρούμε επιεικώς, απαράδεκτη και υπονομευτική του κύρους και της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης.