spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΑπ. Γεωργιάδης: "ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ"

Απ. Γεωργιάδης: “ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ”

spot_img
spot_img
spot_img

Αποτελεί κοινό  τόπο η αναφορά, ότι ο  εκλεκτός συγγραφέας είναι  ένας επιφανής νομοδιδάσκαλος και «μπαρουτοκαπνισμένος» εφαρμοστής του δικαίου, υπόδειγμα επιμονής εργατικότητας και της βαθειάς ενδελεχούς μελέτης της νομικής επιστήμης.

Είναι επίσης αναντίρρητο γεγονός ότι η συγγραφή του είναι πυξίδα για κάθε νομικό της πράξης και τα βιβλία του έργα αναφοράς. Το βιβλίο αυτό είναι μια ελπίδα ένας φάρος γνώσης και αναζήτησης για την σύγχρονη νομική επιστήμη.

Ο  Ακαδημαϊκός-Καθηγητής Γεωργιάδη με το παρόν βιβλίο του που περιλαμβάνει εξαιρετικής ποιότητας μονογραφίες, ειδικές μελέτες και  ανακοινώσεις προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα την δυνατότητα να προσεγγίσει σε ένα σπάνιο επιστημονικό θησαυρό. Το υλικό που περιλαμβάνει το βιβλίο είναι δυσεύρετο, αφού είναι κατασπασμένο σε διάφορα έντυπα και περιοδικά, μερικά από τα οποία δεν υπάρχουν πια.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε λίγα λόγια από τον πρόλογο του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, ιδού τι καταθέτει ο συγγραφέας στον Πρόλογο του βιβλίου αναφερόμενος στον τίτλο του «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ» : «Από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Νομική Σχολή μέχρι σήμερα δεν έκανα τίποτε άλλο παρά να «αναζητώ» αυτό που αποκαλούμε «δίκαιο». Πρώτα για να το κατανοήσω, να το «μάθω», και αργότερα για να το διδάξω, να το εξηγήσω, να το ερμηνεύσω και -σε αρκετές περιπτώσεις- να το εφαρμόσω. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο ορισμός του δικαίου, που απαντάται συνήθως στα νομικά εγχειρίδια, είναι κατά το πλείστον φορμαλιστικός (μορφοκρατικός), γιατί περιορίζεται στην περιγραφή του δικαίου ως παράγοντα ρύθμισης της κοινωνικής συμβίωσης, χωρίς αναφορά στην ουσία του δικαίου και στη σχέση του με το ιδεώδες της Δικαιοσύνης. Πράγματι, όπως η έννοια του «αριθμού» στα Μαθηματικά, του «κυττάρου» στη Βιολογία, του «ατόμου» στη Φυσική, έτσι και η έννοια του «δικαίου» στη Νομική δεν είναι μονοσήμαντη ούτε εύκολη στην εννοιολογική της απόδοση.

Γι’ αυτό και αποτελεί τον άξονα, γύρω από τον οποίο στρέφεται ολόκληρη η προσπάθεια για τη σύλληψη της ουσίας και της δικαιολογίας ισχύος του δικαίου.» 

Ο Συγγραφέας με την θαυμαστή επιστημονική του θεώρηση, την λαμπρή παρουσίαση, επιτυγχάνει το άρτιο της συγγραφής .Είναι αλήθεια ότι κάθε μια μελέτη του είναι ένα σπάνιο  επιστημονικό κομμάτι, που συνθέτει σαν ψηφίδα, την συνολική εικόνα στην εν γένει αναζήτηση του δικαίου. Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα στις  μελέτες:  « Η συμβολή του Αστικού Κώδικα στην ανανέωση του δικαίου», «Το ιδιωτικό δίκαιο στο κατώφλι του 21ου αιώνα» «Σκέψεις γύρω από τη σχέση μεταξύ Δικαίου και Πολιτικής» «Η αμφισβήτηση της Νομικής ως επιστήμης».Κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, οι μελέτες « Ο Απόστολος Παύλος και το Δίκαιο», «Οι πηγές του ιδιωτικού δικαίου κατά την Επανάσταση του 1821», «Η συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην διάπλαση του Αστικού Δικαίου», οι μελέτες για τον Γεώργιο Μπαλή  και Βας, Οικονομίδη, «Το ιδιωτικό δίκαιο στο διήγημα του Παπαδιαμάντη», «Η δίκη στον «Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ», «Το δικαίωμα στον θάνατο», «Η παραίτηση υπό αίρεση» «Η νομολογιακή εφαρμογή του άρθρου 281ΑΚ στο Ενοχικό Δίκαιο», «Η αξίωση του εργοδότη για διόρθωση του έργου», «Η ενημέρωση του ασθενούς ως υποχρέωση του ιατρού», «Η αστική ευθύνη από σεισμό», «Η άσκηση της επικαρπίας πριν από την  σύσταση της», «Ο δικαστικός έλεγχος τω συμβάσεων ναυλώσεως». Παρέλειψα  την εξαντλητική αναφορά  σε ένα σημαντικό αριθμό σπανίων μελετών που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο και αναλύουν διεξοδικά ζητήματα που απασχολούν τον εφαρμοστή του  δικαίου στην καθημερινότητα, όπως :η επιστολή προθέσεων, η συρροή αξιώσεων ,η ρήτρα περί ανεύθυνου επί οφειλής εις ολόκληρο, η εξώνηση ακινήτου, η επίταξη του μισθίου ,η αστική εταιρεία .η «εύλογη αμοιβή του δημιουργού», η εμπράγματη αγωγή, η επικαρπία, η οικογενειακή στέγη, η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και τόσα άλλα που μπορεί ν’ ανακαλύψει κανείς στην μελέτη του βιβλίου.

Το βιβλίο αποτελείται  τα ακόλουθα κεφάλαια-ενότητες : Γενική Θεωρία Δικαίου, Ιστορία Δικαίου, Δίκαιο και Λογοτεχνία, Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Ενοχικό Δίκαιο, Εμπράγματο Δίκαιο, Οικογενειακό Δίκαιο, Κληρονομικό Δίκαιο, Εμπορικό Δίκαιο και ένα εξαιρετικό αλφαβητικό ευρετήριο.

Το βιβλίο «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ» προορίζεται να αποτελέσει ένα έργο αναφοράς για τη θεωρία και την πράξη του Ελληνικού Δικαίου και για όλους όσους ασχολούνται καθημερινά με αυτό. Το έργο αυτό είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο βοήθημα για τον ακαδημαϊκό, τον ερευνητή, το φοιτητή, αλλά και τους νομικούς πράξης. Ο συγγραφέας ανήκει στο σπάνιο εκείνο γένος των επιστημόνων που προτιμούν να δημιουργούν και να προσφέρουν  βιβλία κατανοητά, εύχρηστα, γλαφυρά και ευκολοδιάβαστα ακόμα και από τον μη εξειδικευμένο στην νομική επιστήμη.

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ

[email protected]

spot_img

Lawjobs