Δελτίο Τύπου – Διακίνιση Πολιτιστικών Αγαθών

H διακίνηση πολιτιστικών αγαθών βρίσκεται στην επικαιρότητα: τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η διεθνής κοινότητα μέσω της UNESCO, συζητούν την ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου που αφορά στη διεθνή διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Στη Ελλάδα το θλιβερό γεγονός των κλοπών στα μουσεία καθιστά το θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς τα κλοπιμαία πολιτιστικά αγαθά διοχετεύονται πρωτίστως στο εξωτερικό.

Ανταποκρινόμενη στο φλέγον αυτό ζήτημα, η Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Αρχαιοτήτων (ΕΕΔικΑ) διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαίου 2012 στο Μουσείο της Ακρόπολης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και με την υποστήριξη του Ελβετικού Υπουργείου Πολιτισμού, το πρώτο διεθνούς εμβέλειας νομικό συνέδριο στην Ελλάδα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό με θέμα: Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών: Σύγχρονες Τάσεις – Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία

Γιατί το θέμα είναι επίκαιρο:
• Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στις 5 Μαρτίου 2012 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση της οδηγίας που αφορά στην επιστροφή πολιτιστικών αγαθών. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αυτής συζητούνται τώρα.

• Διεθνές δίκαιο: Στις 20 Ιούνιου 2012, μία δεκαετία μετά την τελευταία συνάντηση των κρατών μελών της σύμβασης της UNESCO του 1970, εκπρόσωποι των κρατών μελών θα συναντηθούν εκ νέου, με σκοπό την προσαρμογή της σύμβασης αυτής  στις ανάγκες της σημερινής εποχής.
Παράλληλα, μια ημέρα νωρίτερα, αντίστοιχου περιεχομένου σύσκεψη θα λάβει χώρα στην έδρα της UNESCO, με εκπροσώπους των μελών κρατών της σύμβασης της UNIDROIT του 1995 «περί των κλαπέντων ή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών».
Οι χώρες που συμμετέχουν στο συνέδριο -Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία- έχοντας διαφορετικό νομικό πλαίσιο αντιπροσωπεύουν τα κύρια νομικά συστήματα προστασίας πολιτιστικών αγαθών.

Σε ποιούς απευθύνεται:
Το Συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό. Απευθύνεται κυρίως σε αρχαιολόγους, δικηγόρους συνεργάτες μουσείων, στελέχη πολιτιστικών ιδρυμάτων, επιμελητές συλλογών, ιδιοκτήτες γκαλερί, συλλέκτες, καλλιτέχνες, ασφαλιστικές εταιρείες, εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της αστυνομίας και των τελωνείων.

“Είναι ένα συνέδριο σταθμός” λέει η κυρία Ήρα Καλιαμπέτσου, δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου και Αρχαιολογίας. “Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα πραγματοποιηθεί  στην Αθήνα αυτό το συνέδριο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Είναι συμβολικό γεγονός και καθόλου τυχαίο ότι η Αθήνα, τόσο πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά, θα είναι ο πρώτος σταθμός σε μία σειρά συναντήσεων που θα ακολουθήσουν με το ίδιο θέμα. Μετά την Αθήνα, οι περισσότεροι ομιλητές θα βρεθούν και πάλι στο Παρίσι στις συνδιασκέψεις της UNESCO και UNIDROIT». Και προσθέτει η κα Καλιαμπέτσου: «Είναι άμεση ανάγκη να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο της διασυνοριακής διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Η σημερινή κατάσταση, με ασαφείς νόμους και τυχαία εφαρμογή, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το συνέδριο έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει μια σύνθετη εικόνα».

Η Ελληνική Εταιρία Δικαίου Αρχαιοτήτων (EEΔικΑ) -αστική μη κερδοσκοπική εταιρία- ιδρύθηκε το 2006 από νομικούς και αρχαιολόγους. Στις κύριες δράσεις της εντάσσεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και η δημιουργία ενός διεπιστημονικού forum για το δίκαιο των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει. Σκοπός της ΕΕΔικΑ είναι να λειτουργεί ως επιστημονικός φορέας για την διάδοση και την εξέλιξη του Δικαίου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και η παροχή σχετικής πληροφόρησης προς κάθε ενδιαφερόμενο. Στην ιστοσελίδα της EEΔικΑ (www.law-archaeology.gr) ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τη σχετική νομοθεσία και νομολογία  καθώς και για τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Περισσότερα: www.law-archaeology.gr

Στοιχεία επικοινωνίας: