Δελτίο Τύπου Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας εκφράζει την απόλυτη αντίθεση στις προτάσεις της Πολιτείας καθώς διαπιστώνεται ότι αυτές αφενός κινούνται ευδιάκριτα στην κατεύθυνση της νόθευσης του θεσμικού ρόλου και της μετατροπής του Δικηγόρου σε «επιχειρηματία», αφετέρου προδιαγράφουν την σταδιακή οικονομική εξαθλίωση και εν τέλει επαγγελματική περιθωριοποίηση ή έξοδο από το επάγγελμα, ενός μεγάλου τμήματος του σημερινού Δικηγορικού Σώματος. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η σπουδή και η απολυτότητα με τις οποίες επιχειρεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστική κατάργηση των ελαχίστων δικηγορικών αμοιβών σε συνδυασμό με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και της ίδρυσης εταιρειών μεταξύ Δικηγόρων διαφορετικών Συλλόγων, ενισχύει την άποψη ότι και αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια αποδόμησης των κοινωνικών πυλώνων της οικονομίας και την παράδοση αυτής σε ακραίους «κανόνες» της αγοράς, καθ’ υπόδειξη συντελεστών της τελευταίας, που μοναδικό μέλημα έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Άλλωστε, οι τελευταίοι και μόνο επιδεικνύουν συστηματικά και απροκάλυπτα το ενδιαφέρον τους για την άρση των ελάχιστων υποχρεωτικών ορίων αμοιβών, προσδοκώντας σε δραστική μείωση των σχετικών δαπανών τους, μέσω της απασχόλησης δικηγόρων, κυριολεκτικά «αντί πινακίου φακής» και δυστυχώς είναι, ομοίως, οι μοναδικοί που έχουν δυνατότητα να επιβάλλουν τους όρους στους συνεργαζόμενους Δικηγόρους. Δυστυχώς διαπιστώνουνε ότι ο διάλογος και η κοινωνική διαβούλευση εκλαμβάνεται από την Κυβέρνηση ως επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο τον απόλυτο αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας. Εξαντλώντας κάθε περιθώριο περαιτέρω διαβούλευσης με την Πολιτεία, δηλώνουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το κύρος και την ιστορία του Δικηγορικού Σώματος, με διαδρομή πλέον των 150 ετών και παρακαταθήκη πολλών αγώνων για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών Και αποφάσισε ομοφώνως 1) Αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και 14 Φεβρουαρίου 2011. 2) Συνέχιση της διακοπείσας σήμερα Ολομέλειας για τις 12.2.2011 στα γραφεία του Λ.Ε.Δ.Ε. (Αχαρνών 29 ) και ώρα 11π.μ. 3) Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα σε ώρα που θα ορισθεί σε εύλογο χρόνο. 4) Συλλαλητήριο των Προέδρων, των Διοικητικών Συμβουλίων και των μελών των Συλλόγων στη Βουλή κατά την δεύτερη ανάγνωση του Νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Παρασκευή 11.2.2011 και ώρα 13.00. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Λάρισα, 06 Φεβρουαρίου 2011 Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Η προσπάθεια να καταστούν όλα τα φορολογικά εγκλήματα καθώς και τα εγκλήματα μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο διαρκή και συνακόλουθα αυτόφωρα, παραβιάζει ευθέως και όχι μόνο βασικά κεκτημένα του νομικού μας πολιτισμού, αλλά και ρητές διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος. Ειδικότερα, ένα τέτοιο εγχείρημα: Υπερβαίνει προδήλως τα όρια της αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), απειλώντας ποινές και θεσπίζοντας διαδικασίες αναντίστοιχες με την ποινική απαξία των σχετικών συμπεριφορών. Οξύνει ανεπίτρεπτα την ποινική καταστολή , τυποποιώντας μέτρα που συνιστούν κατάχρησή της «Διαστέλει ανεπίτρεπτα τον χαρακτήρα του αυτοφώρου, θεωρώντας ως αυτόφωρα, αδικήματα που ήδη έχουν προ πολλού τελεστεί. Περιορίζει ανεπίτρεπτα τα όρια της δικαιοδοτικής λειτουργίας, μετατρέποντας ουσιαστικά τη δικαστική εξουσία σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και σε υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθιστώντας την τελικά «φερέφωνο» της εκτελεστικής εξουσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ανεπίτρεπτη εγκατάλειψη «δικαιοκρατικών κεκτημένων» του νομικού μας πολιτισμού και επιβάλλεται η «απόσυρση» των σχετικών «ιδεών» ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ Ο Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με αφορμή την βομβιστική ενέργεια κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης, κατά την συνεδρίαση της 6.2.2011, εξέδωσε το εξής ψήφισμα: Θεωρεί απαράδεκτη την χρήση του τίτλου της ένωσης ασκουμένων δικηγόρων, η οποία φέρεται ως αποστολέας της φονικής, παρά λίγο, επιστολής Καταδικάζει απερίφραστα την βομβιστική ενέργεια σε βάρος του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης και των συνεργατών του Δηλώνει ότι οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες δεν σχετίζονται με δολοφονικές πράξεις αλλά βρίσκονται στον αντίποδα αυτών. Σήμερα, που κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων ακυρώνονται, τέτοιες ενέργειες συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και καταδικάζονται απόλύτα από το σύνολο του Δικηγορικού Σώματος. Λάρισα 6.2.2011.