Διήμερο συνέδριο για την μεταναστευτική πολιτική

0

«Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης» είναι το θέμα διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στον συνεδριακό χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ακαδημίας 7, Αθήνα.
 
Το θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας από τη δεκαετία του’90, οπότε η πτώση των Σοσιαλιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη δημιούργησε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την Ελλάδα και που οξύνθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία 2000 – 2010 με τη μαζική εισροή μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, δημιουργεί σήμερα -λόγω και της οικονομικής κρίσης- έντονες αντιπαραθέσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, επιβάλλοντας αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.
 
Το συνέδριο του EPLO σκοπό έχει την εκτίμηση της κατάστασης, την εξέταση εμπειριών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως την κατάθεση προτάσεων από 40 και πλέον ειδικούς επιστήμονες (καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές) για την αντιμετώπιση του ζητήματος στη χώρα μας σε κάθε πτυχή του, όπως: το θεσμικό πλαίσιο μετανάστευσης και ασύλου, η ένταξη και ο αποκλεισμός των μεταναστών, η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία, οι οργανώσεις τους, η συνύπαρξη τους με τους Έλληνες κλπ.

Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι Δρ. Βασίλης Τσεβρένης, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ειδικός Ερευνητής Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και ο Δρ. Θεόδωρος Φούσκας, Κοινωνιολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Την έναρξη θα κηρύξει την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 10 πμ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και θα συμμετέχουν επίσης σε αυτό η κυρία Monika Ekström εκ μέρους της Κομισιόν και οι πρόεδροι κοινοτικών οργανώσεων μεταναστών από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες.
 

Σχόλια