ΔΣΘ: Επίσκεψη στον Ξενώνα-Κέντρο Προσφύγων

0

Τον Ξενώνα-Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων επισκέφτηκε χθες Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανόλης Λαμτζίδης, μαζί με εκπροσώπους φορέων και κινήσεων (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και «Στέκι Μεταναστών»), τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και τη βουλευτή, κα Ευ. Αμανατίδου-Πασχαλίδου της Β΄Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Στον Ξενώνα-Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων φιλοξενούνται μέχρι σήμερα φιλοξενούνται 52 μέλη οικογενειών (άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη) και 15 ασυνόδευτοι ανήλικοι, που έχουν αιτηθεί άσυλο και, ενώ αναμένουν απάντηση από τις ελληνικές αρχές, απειλούνται με έξωση από το Κέντρο λόγω διακοπής του σχετικού προγράμματος.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαμονής, η εξασφάλιση της τακτικής τροφοδοσίας και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και νομικής προστασίας, καθώς και οι προοπτικές εξασφάλισης ανθρώπινων όρων διαβίωσης. Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται νήπια, παιδιά, αλλά και ένα νεογέννητο βρέφος.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. ενημέρωσε τους εκπροσώπους των προσφύγων ότι ο Δ.Σ.Θ. θα τους παρέχει στήριξη και ότι έχει εκδόσει ήδη σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του, με την οποία τους καλεί να συγκεντρώσουν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και είδη οικιακού εξοπλισμού, διότι στην παρούσα φάση αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την εξασφάλιση στοιχειωδών ανθρώπινων όρων διαβίωσής τους. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή σε όλους του αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο, Δήμο Θεσσαλονίκης, Δήμο Θέρμης κ.α.) ζητώντας να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για να συνεχιστεί η φιλοξενία τους.

Σχόλια