Ελληνική συμμετοχή στη διακοινοβουλευτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

0

Σε διακοινοβουλευτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά κοινοβούλια, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική δράση της Ε.Ε. και των κρατών μελών, συμμετείχε η βουλευτής Ελένη Σταματάκη, μέλος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την παρουσίαση προτάσεων, ιδεών και στρατηγικών σχεδιασμών για την περαιτέρω προώθηση του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές, ο ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων συμμετείχαν στη συζήτηση, τοποθετούμενοι σε ζητήματα όπως η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ευρωπαϊκές εξωτερικές δράσεις καθώς και αυτές των εθνικών αρχών, τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα των επιχειρήσεων και η σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά την παρέμβασή της στην ενότητα με θέμα «Επιχειρήσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα», η κ. Σταματάκη αναφέρθηκε στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, υπογραμμίζοντας ότι, παρά το πλήθος εθνικών και ενωσιακών νόμων, υπάρχει ανασφάλεια και εντατικοποίηση της εργασίας καθώς και περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, τα οποία καταγράφονται και στην τελευταία έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για τις συνθήκες εργασίας. Ειδικότερα, μίλησε για τους εργαζόμενους σε καθεστώς εργολαβίας και την ανάγκη να θωρακιστούν οι θεσμικές πρωτοβουλίες έναντι ιδιωτικών συμφερόντων ώστε να μπει τάξη σε αυτόν τον τομέα, ενώ τόνισε και την ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας της γονεϊκότητας.

Στην ενότητα με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα» η κ. Σταματάκη υποστήριξε ότι χρειάζεται η παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό οι τρεις άξονες ανάπτυξης, ο κοινωνικός, ο περιβαλλοντικός και ο οικονομικός, όπως αυτοί τίθενται στην «Ατζέντα 2030». Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να εργαστούν τα κράτη για την εξάλειψη των ανισοτήτων εντός των χωρών τους αλλά και μεταξύ αυτών, για την ανάπτυξη δίκαιων κοινωνιών, χωρίς αποκλεισμούς, με πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών, των κοριτσιών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, όπως επίσης και την εξασφάλιση της προστασίας του πλανήτη.

Καθώς η διοργάνωση της διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εβδομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμπίπτει με τον εορτασμό της 20ής Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενημέρωσε ότι η χώρα μας πρόκειται να υιοθετήσει ένα νέο Σχέδιο Δράσης για το Παιδί, το οποίο όχι μόνο θα συμβάλλει στην καλύτερη προστασία αυτής της ευαίσθητης ομάδας, αλλά και για πρώτη φορά το παιδί θα αντιμετωπιστεί ως νεαρός πολίτης και όχι ως παρακολούθημα των γονιών του.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η κ. Σταματάκη εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην έναρξη της οποίας μίλησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ μήνυμα απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχόλια