Προκύρηξη Διαγωνισμού Βράβευσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ελληνικών και Κυπριακών ΑΕΙ

0

Προκηρύσσουμε διαγωνισμό για την απονομή τριών βραβείων και τριών επαίνων για την καλύτερη εργασία που θα μας αποσταλεί σε ένα από τα τρία παρακάτω θέματα από Έλληνα ή Κύπριο μεταπτυχιακό φοιτητή.
            Τα θέματα του φετινού διαγωνισμού διαμορφώνονται ως εξής:
Θέμα 1ο :
 
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό το 2012
 
  
            Η επιθυμία μας για ενασχόληση Ελλήνων επιστημόνων με αυτό το τόσο σοβαρό εθνικό θέμα προσδιορίζει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το πρώτο θέμα του Διαγωνισμού. Εντός του 2012, από τη μια πλευρά οι διακοινοτικές συνομιλίες διεκόπησαν τον Μάρτιο, από την άλλη η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε β’ γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας εναντίον τόσο της Κύπρου όσο και των πετρελαϊκών εταιρειών. Αναμένεται να αποδειχθεί κατά πόσον η νέα αυτή γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμβάλλει στον τερματισμό της επί δεκαετίες ξένης στρατιωτικής κατοχής που παραβιάζει τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου καθώς και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Για το πρώτο αυτό θέμα του διαγωνισμού, θα απονεμηθούν στους δύο μεταπτυχιακούς σπουδαστές Πανεπιστημίου που θα γράψουν τις καλύτερες μελέτες:
● Βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας.
● Έπαινος στον δεύτερο.
Θέμα 2ο :
 
Το θέμα της αίτησης ασύλου
Ο «Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ» ως πηγή παραβιάσεων της ΕΣΔΑ
 
Ο «Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ» θέτει την αρχή ότι ένα μόνο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο αιτών διέβη παράνομα τα σύνορα ενός κράτους μέλους, αυτό το κράτος μέλος θα είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτηση ασύλου. Συχνά υπήκοοι τρίτων χωρών που εισέρχονται για πρώτη φορά παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), συνήθως σε ένα κράτος μέλος της περιφέρειας της ΕΕ όπως η Ελλάδα, εν συνεχεία μεταβαίνουν σε άλλο κράτος μέλος. Ωστόσο, το ΕΔΔΑ (Ευρεία Σύνθεση) έκρινε αντίθετη στην ΕΣΔΑ και πιο συγκεκριμένα στα άρθρα 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων) και 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής), την απέλαση, κατ’ εφαρμογή του εν λόγω Κανονισμού, του αιτούντος άσυλο στο κράτος μέλος της πρώτης εισόδου (Μ.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας). Το Δικαστήριο του Στρασβούργου δεν διστάζει να κηρύξει αντίθετη στην ΕΣΔΑ μια κατάσταση που προκύπτει από την εφαρμογή κανόνων του παράγωγου ενωσιακού δικαίου και μάλιστα σε ένα ζήτημα που έχει καταστεί αντικείμενο έντονης πολιτικής εκμετάλλευσης σε όλη την Ευρώπη, το μεταναστευτικό.
Στις δύο καλύτερες μελέτες μεταπτυχιακών σπουδαστών Πανεπιστημίου επί αυτού του θέματος θα απονεμηθούν:
● Βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας.
● Έπαινος στον δεύτερο.
Θέμα 3ο :
 
Υπάρχει έλεγχος σεβασμού των κοινωνικών δικαιωμάτων ; Ποια όργανα τον ασκούν στον ΟΗΕ και στην Ευρώπη ; Και πώς εξελίσσεται σήμερα;
 
            Ο εκ μέρους των πολιτών έλεγχος με διεθνές ένδικο μέσο της κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων ήταν ένα δικαίωμα που θεωρείτο εδώ και λίγα χρόνια αδιανόητο. Σήμερα έχει θεσπισθεί και η διεθνής κρίση το καθιστά χρησιμότατο.
Στις δύο καλύτερες μελέτες μεταπτυχιακών σπουδαστών Πανεπιστημίου επί αυτού του θέματος θα απονεμηθούν:
● Βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας.
● Έπαινος στον δεύτερο.
Τα βραβεία για τα τρία θέματα θα συνίστανται σε τρεις υποτροφίες (έξοδα ταξιδίου, διαμονής και διδάκτρων) για την παρακολούθηση του Διεθνούς Cours Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που θα γίνει και φέτος το καλοκαίρι στο Στρασβούργο και οργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο ΔΑ (René Cassin).
            Κάθε εργασία θα έχει έκταση 20 ως 40 σελίδες Α4 και θα είναι γραμμένη στον υπολογιστή με στοιχεία 12άρια (Arial).
Οι εργασίες θα παραδοθούν ως τις 26 Απριλίου 2013 στα γραφεία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Λυκαβηττού 1Γ, Αθήνα 106 72, τηλ. : 210-36 37 455 και 210-36 13 527, fax: 210-36 22 454, e-mail: secretariat@mfhr.gr, υπόψη κας Διονυσίας Βαρθάλη, ώρες 9.00 π.μ.-3.00 μ.μ.
Οι βραβεύσεις θα γίνουν στις αρχές Ιουνίου του 2013 στην αίθουσα βιβλιοθήκης του ΙΜΔΑ.

Σχόλια