Πρώτο Διεθνές Νομικό Συνέδριο

0

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά Αμερικανικά Επιμελητήρια της Ευρώπης. Αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό αυτοδύναμο οργανισμό που ιδρύθηκε το 1932 και στοχεύει στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας. Το Επιμελητήριο παρέχει σημαντική και ουσιαστική πληροφόρηση για το οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι των δύο χωρών Στο πλαίσιο προώθησης των σχέσεων αυτών μεριμνά για την δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου που θα συνδράμει καταλυτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αποτελεσματική εξωστρέφεια και φυσικά στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.  


Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρήσαμε χρέος μας να συν-διοργανώσουμε με το ΑΒΑ, την Αμερικανική Δικηγορική Ένωση, ένα πολύ υψηλού επιπέδου νομικό συνέδριο, το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο τέτοιου βεληνεκούς διεθνές νομικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη μιας χώρας και για την προσέλκυση επενδύσεων και άλλων εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών. Η παρουσία του ΑΒΑ στην Ελλάδα για πρώτη φορά και η από κοινού συν-διοργάνωση του συνεδρίου με το Επιμελητήριο μας προσδίδει κύρος και αποδεικνύει την τεράστια σημασία που αποδίδουμε όλοι μας, Έλληνες και ξένοι, στην ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξαιτίας του δεδομένου αυτού το συνέδριο τέθηκε και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και απολαμβάνει και της στήριξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο πρακτικό, να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες αντιμετώπισαν τα δικά τους προβλήματα καθώς και για το πως τα δικά τους νομικά και δικαστικά συστήματα εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και τη διαφάνεια.


Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη είναι ρόδινη. Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης είναι μεγάλες, ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν στα πολιτικά δικαστήρια της επικράτειας ξεπερνούν τις 350.000, περισσότερες υποθέσεις εισάγονται κάθε χρόνο από όσες επιλύονται, ενώ οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά πρωτοδικεία συνήθως δεν προσδιορίζονται πριν την πάροδο 6 ή και 7 ετών από την κατάθεση της σχετικής προσφυγής.


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να επέμβει και να βελτιώσει με νομοθετικές παρεμβάσεις την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης εισάγοντας πολλές φορές διατάξεις που μπορεί να κυμαίνονταν και προς την σωστή κατεύθυνση. Πολλές μάλιστα από αυτές τις διατάξεις, όπως ενδεικτικά το α. 214(Α) του ΚΠολΔ που θέσπισε την υποχρεωτική απόπειρα εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς, ατόνησαν και εν τέλει καταργήθηκαν. Δυστυχώς όμως στην πράξη οι νομοθετικές παρεμβάσεις αυτές δεν άλλαξαν εν τέλει καθόλου το σκηνικό και η δικαιοσύνη δεν έγινε ταχύτερη, άρα δεν έγινε και αποτελεσματικότερη. Γιατί η δικαιοσύνη δεν οφείλει να είναι μόνο τυφλή αλλά πρέπει ναι είναι και ποιοτική και αποτελεσματική. Οφείλει να προστατεύει τον διάδικο, Έλληνα ή αλλοδαπό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο είτε επιτιθέμενο είτε αμυνόμενο και να κρίνει τις υποθέσεις του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.


Ο σκοπός του συνεδρίου αυτού είναι να ακουστούν γνώμες και να ανταλλαχθούν απόψεις από επιφανή μέλη της νομικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας τα οποία με τις γνώσεις και την εμπειρία  που διαθέτουν θα συνδράμουν την ελληνική πολιτεία στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον μας η παρουσία Ελλήνων και αλλοδαπών δικαστών στο πρόγραμμα του συνεδρίου. Ομοίως η παρουσία επιφανών μελών της νομικής κοινότητας των Η.Π.Α. θα μας δώσει τη δυνατότητα να διδαχθούμε από τα όσα ισχύουν στην χώρα τους, να συγκρίνουμε τις πρακτικές μας και να επιλέξουμε τις βέλτιστες λύσεις που πρέπει να προωθήσουμε άμεσα και στην Ελλάδα.     


Χρειαζόμαστε διεθνείς πρακτικές για να βελτιώσουμε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, όχι μόνο από τις Η.Π.Α. αλλά σίγουρα και από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει χωρίς εγωισμούς να πάει μπροστά σε όλους τους τομείς. Είναι μονόδρομος. Και όσο πιο νωρίς το κατανοήσουμε αλλά και αποφασίσουμε τόσο καλύτερο είναι το μέλλον που εγγυόμαστε στις επόμενες γενιές.

Ηλίας Σπυρτούνιας

Γενικός Διευθυντής

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό ΕπιμελητήριοΤο 1ο Διεθνές Νομικό Συνέδριο με τίτλο

«Ελλάδα: Η διαδρομή από ένα ένδοξο παρελθόν σε ένα ένδοξο μέλλον

Ο ρόλος των Οικονομικών, του Δικαίου και οι βέλτιστες πρακτικές», θα λάβει χώρα στις 16 & 17 Ιουνίου 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος ΩΝΑΣΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.amcham.gr/law-conference/