Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας

Kαι την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας

0

«Τι σκοπεύει να κάνει η Ε.Ε. σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα μείνει σε ευχές και δηλώσεις ή θα προχωρήσει δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της;» ρώτησε ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων τον κ. Josep Borrell, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11/9.

Ο κ. Borrell απάντησε ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας δεν θα μείνει αναπάντητη και επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων. Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι σε αντίθεση με τις προθέσεις της Άγκυρας, η Ε.Ε. υποστηρίζει λύση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι είναι υπέρμαχος της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και επεσήμανε ότι η αναφορά του Ύπατου Εκπροσώπου στα γεγονότα του Αφγανιστάν ως καταλύτη για τη στρατηγική αυτονομία ήταν αξιοσημείωτη. Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλάει με μια ενιαία και δυνατή φωνή προκειμένου να έχει πολιτική παρουσία αντίστοιχη της οικονομικής στη διεθνή σκηνή.

Ο κ. Στέφανος Γκίκας, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην ομιλία του ευχαρίστησε τους βουλευτές των κρατών μελών της Ε.Ε. για την υποστήριξη και τη συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών που αντιμετώπισε η Ελλάδα πριν λίγες εβδομάδες, καθώς 11 κράτη μέλη έστειλαν στην Ελλάδα αεροσκάφη, ελικόπτερα, ειδικά οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες. Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη μπορεί να μελετήσει τα «διδάγματα» αυτής της επιχείρησης προκειμένου να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ένα πλαίσιο συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων.