spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιασχίζοντας Σύνορα: Το Μέλλον της Διεθνούς Νομικής Εκπαίδευσης

Διασχίζοντας Σύνορα: Το Μέλλον της Διεθνούς Νομικής Εκπαίδευσης

spot_img
spot_img
spot_img

Σε μια εποχή που η επιχειρηματική δραστηριότητα δε γνωρίζει εθνικά όρια, η νομική εκπαίδευση εξελίσσεται, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις.

Συναντήσαμε τον Καθηγητή Κομνηνό Κόμνιο, Διευθυντή των Νομικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, για να συζητήσουμε σχετικά με το μεταβαλλόμενο τοπίο της νομικής εκπαίδευσης και πώς αυτό επηρεάζει τους νομικούς του αύριο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Καθηγητά, πώς αξιολογείτε το μετασχηματισμό της νομικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Έχουμε καταστεί μάρτυρες μιας μεταμόρφωσης. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η διεθνοποίηση των αγορών σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νομικούς ικανούς να λειτουργούν αποτελεσματικά σε ένα διεθνές, ψηφιοποιημένο περιβάλλον. Η γνώση του εθνικού δικαίου δεν επαρκεί πλέον. Οι σύγχρονοι νομικοί καλούνται να διαθέτουν βαθιά κατανόηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, των αρχών που διέπουν τις διεθνείς συναλλαγές και των τρόπων επίλυσης των διασυνοριακών διαφορών. Παράλληλα, απαιτείται η ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τους νομικούς κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Δημοσιογράφος: Ποιες δεξιότητες θεωρείτε απαραίτητες για τους νομικούς του μέλλοντος;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Πέραν του θεμελίου των βασικών νομικών γνώσεων και της στοχευμένης εξειδίκευσης, η παγκοσμιοποίηση αξιώνει από τους νέους νομικούς  εξοικείωση με τις βασικές έννοιες της οικονομικής επιστήμης, αλλά και με τις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους διαπραγμάτευσης. Η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας θεωρείται αυτονόητη. Επιπλέον, η κατανόηση των κρίσιμων αλλοδαπών νομικών συστημάτων, η προσαρμογή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο, διεθνοποιημένο νομικό τοπίο, αλλά και η δυνατότητα απασχόλησης σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα είναι εξέχουσας σημασίας. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες, για όσους είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση και δεξιότητες.

Δημοσιογράφος: Πώς ανταποκρίνεται η ακαδημαϊκή κοινότητα σε αυτές τις νέες απαιτήσεις;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει, αφενός, να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή της στη νομική εκπαίδευση, αφετέρου, να προετοιμάσει τους νομικούς για τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στον επαγγελματικό στίβο. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, για παράδειγμα, υιοθετούμε μια διεπιστημονική προσέγγιση στο πλαίσιο του αγγλόφωνου LLM στο «Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Τραπεζικό Δίκαιο, Διαιτησία/Διαμεσολάβηση». Ήδη από το πρώτο στάδιο των σπουδών τους, οι μεταπτυχιακοί μας φοιτητές εξοικειώνονται με το αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα και με τη σχετική νομική ορολογία. Συναφώς, μαθαίνουν να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται σε ένα διεθνοποιημένο ψηφιακό περιβάλλον εκπαίδευσης, το οποίο τους προετοιμάζει για τον μελλοντικό επαγγελματικό τους βίο. Προσομοιώσεις διαιτησίας, διεθνών διαπραγματεύσεων και μελέτες περιπτώσεων από τη διεθνή συναλλακτική πρακτική εγγυώνται την εμπέδωση της θεωρητικής γνώσης. Επιπρόσθετα, προσφέρουμε τα μαθήματά μας αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, προετοιμάζοντας έτσι τους νομικούς μας, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και στο εξωτερικό, καθώς και σε οποιαδήποτε εξωστρεφώς προσανατολισμένη εταιρία στην Ελλάδα. Σημειώστε ότι το πρόγραμμά μας διεξάγεται τα Σαββατοκύριακα και αποκλειστικώς διαδικτυακά, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να συνδυάσουν τις σπουδές με την εργασία τους.

Δημοσιογράφος: Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο απόφοιτο νομικής, που αναζητά τα επόμενα βήματά του;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Θα τον παρότρυνα να επενδύσει στην εξειδίκευσή του, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρει όχι μόνο θεωρητική κατάρτιση, αλλά και διεθνή προοπτική. Είναι καίριας σημασίας  για το νέο απόφοιτο να αναπτύξει το δικό του διεθνές δίκτυο επαφών και να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για πρακτική άσκηση ή συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, που σκοπό έχουν την αύξηση της εξωστρέφειας.

Δημοσιογράφος: Πώς το πρόγραμμα σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Το πρόγραμμά μας έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς εργασίας. Η διεξαγωγή των μαθημάτων στα αγγλικά και η εστίαση στο δίκαιο των διεθνών συναλλαγών προετοιμάζουν τους φοιτητές μας για τις προκλήσεις της σύγχρονης επαγγελματικής και συναλλακτικής πρακτικής. Επιπλέον, η διεξαγωγή των διαλέξεων online κατά τα Σαββατοκύριακα επιτρέπουν στους επαγγελματίες να συνδυάσουν τις σπουδές με την εργασία τους, αποκτώντας παράλληλα πολύτιμη εμπειρία. Συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις, προσφέροντας στους φοιτητές μας σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης και πρακτικής άσκησης, που ενισχύουν το βιογραφικό. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος διαθέτει ένα δυναμικό Career’s Office, το οποίο συνδράμει και ενημερώνει τους φοιτητές μας για τις προκύπτουσες ευκαιρίες καριέρας τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όσο και μετά την αποφοίτησή τους. Ακόμη, πολλοί από τους διδάσκοντες του προγράμματός μας είναι αναγνωρισμένοι νομικοί του εξωτερικού που συμβουλεύουν τους φοιτητές μας για τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα, ενώ τους ενημερώνουν από πρώτο χέρι για τις ευκαιρίες καριέρας που προκύπτουν.

Δημοσιογράφος: Πώς διασφαλίζετε την ποιότητα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της διαδικτυακής διδασκαλίας;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Η διασφάλιση της ποιότητας αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας. Έχουμε επενδύσει σε προηγμένες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης που επιτρέπουν την αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Οι διαλέξεις μας είναι διαδραστικές, με έμφαση στη συμμετοχή των φοιτητών μέσω συζητήσεων, webinars, ομαδικών εργασιών και παρουσιάσεων. Επιπλέον, το ακαδημαϊκό μας προσωπικό αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες με διεθνή εμπειρία, οι οποίοι μεταφέρουν στους φοιτητές μας τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις του οικείου κλάδου. Τα προγράμματά μας δε μένουν στάσιμα, εμπλουτίζονται και τροποποιούνται διαρκώς, ώστε να λαμβάνουμε υπόψη μας τις αλλαγές των συναφών πεδίων δικαίου και να τις εντάσσουμε στο πρόγραμμα σπουδών.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για το πρόγραμμα LLM στο Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Τραπεζικό Δίκαιο, Διαιτησία/Διαμεσολάβηση;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Στοχεύουμε στη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση του προγράμματός μας. Σχεδιάζουμε την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών μας, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για ανταλλαγές φοιτητών, θέσεις πρακτικής και κοινά ερευνητικά προγράμματα με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ήδη προ ολίγων μηνών συνήφθησαν μνημόνια συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κίνας και κέντρα διαιτητικής επίλυσης διαφορών του εξωτερικού, ενώ διοργανώνονται διαρκώς κοινές επιστημονικές δράσεις. Επίσης, εξετάζουμε τη δυνατότητα εισαγωγής νέων εξειδικεύσεων, όπως το Δίκαιο της Τεχνητής Νοημοσύνης και το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο, ανταποκρινόμενοι στις αναδυόμενες προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Δημοσιογράφος: Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στους υποψήφιους φοιτητές, που σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι;

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόγραμμα LLM του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του πρώτου δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου που προσέφερε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, δύναται να ανοίξει το δρόμο για μια πετυχημένη καριέρα συμβουλευτικής δικηγορίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει όχι μόνο γνώσεις, αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες και διασυνδέσεις για μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα. Αυτή η επαγγελματική επιλογή απαιτεί ασφαλώς αφοσίωση και σκληρή δουλειά, αλλά οι ανταμοιβές είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές για τους αποφοίτους μας και αντάξιες του κόπου τους, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Καθηγητά, για τις πολύτιμες πληροφορίες και τις εμπεριστατωμένες απόψεις σας.

Καθηγητής Κ. Κόμνιος: Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία να μοιραστώ τις σκέψεις μου. Ευελπιστώ οι πληροφορίες αυτές να βοηθήσουν όσες και όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν μια καριέρα με διεθνή προσανατολισμό.

Σημαντικές Πληροφορίες

  • Τέλη Φοίτησης: 3.000 ευρώ
  • Έναρξη Μαθημάτων: Τέλη Οκτωβρίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΠΜΣ: https://www.ihu.gr/ucips/postgraduate-programmes/llm

Για ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία και τους Συνεργάτες του προγράμματος στο email: [email protected]  ή στο τηλέφωνο: 2310 807 565/-523.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», στα πλαίσια της Πράξης «Υποστήριξη Δράσεων Διεθνοποίησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος» με Κωδικό ΟΠΣ (MIS 6004797).

spot_img

Lawjobs