10 πολιτείες κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αέρια του θερμοκηπίου

0

Μηνύσεις κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατέθεσαν δέκα αμερικανικές πολιτείες, δύο πόλεις και τρεις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτώντας να τεθούν όρια στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία για την καταπολέμηση της παγκόσμιας θέρμανσης, με το αιτιολογικό ότι θα ήταν υπερβολικά επιζήμιο στην οικονομία.

Οι μηνύσεις στρέφονται τώρα κατά της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, η οποία, ακολουθώντας της οδηγίες της κυβέρνησης Μπους, αρνείται να χαρακτηρίσει ρύπο το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο πράγματι δεν είναι τοξικό, ωστόσο παγιδεύει θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Οι μηνύσεις κατατέθηκαν σε περιφερειακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον από τις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Κονέκτικατ, του Μέιν, της Μασαχουσέτης, του Νέου Μεξικού, του Όρεγκον, της Νέας Υόρκης, του Ρόουντ Αϊλαντ, του Βερμόντ και του Ουισκόνσιν, καθώς και από την πόλη της Νέας Υόκης και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Η κυβέρνηση Μπους παγίως αρνείται να θέσει δεσμευτικά όρια για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και υποστηρίζει ότι η απειλή της παγκόσμιας θέρμανσης θα αντιμετωπιστεί από εθελοντικά μέτρα της βιομηχανίας, καθώς και από «καθαρές» τεχνολογίες όπως η πυρηνική ενέργεια και το υδρογόνο.

Σχόλια