10 χώρες της ΕΕ επικύρωσαν τη προσχώρηση Βουλγαρίας, Ρουμανίας

0

“”Η Συνθήκη Προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. θα επικυρωθεί έως τα μέσα του 2006 από τα Κοινοβούλια όλων των χωρών μελών”” δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κάλφιν, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του σε διάσκεψη με θέμα: “”Η διασυνοριακή συνεργασία Βουλγαρίας και Ρουμανίας – πραγματικότητα και ευρωπαϊκές προοπτικές””.

Σύμφωνα με τους ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι πόροι από τα ευρωπαϊκά ταμεία διασυνοριακής συνεργασίας δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Τα Βουλγαρο-Ρουμανικά σχέδια έχουν αξιοποιήσει μόλις το 40% των διαθέσιμων πόρων, οι οποίοι ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τις δύο χώρες».

Επίσης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Σ. Στανίσεφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δέκα από τις χώρες μέλη ήδη έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., σε 8 από τα κράτη μέλη, η Συνθήκη βρίσκεται στο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ σε άλλα 7, εξετάζεται από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών».

Σχόλια