10ετής κάθειρξη σε αμερικανό στρατιωτικό για βασανισμούς Ιρακινών

0

10ετής κάθειρξη και απόλυση από το στράτευμα επιβλήθηκε στον Αμερικανό στρατιώτη Τσαρλς Γκρέινερ για τους βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ κοντά στην Βαγδάτη. Ωστόσο, η ποινή αυτή προκάλεσε την αντίδραση πολλών Ιρακινών που τη θεωρούν μικρή σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το μόνο που άξιζε για τον Γκρέινερ ήταν η ποινή του θανάτου.

Πάντως, ο Ιρακινός Υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπακτιάρ Αμίν, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι ύποπτοι των βασανισμών κάθονται στο εδώλιο, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική δικαιοσύνη είναι δυνατή, καθώς έφερε ενώπιόν της τους προέδρους Νίξον και Κλίντον, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, όπως είπε, στον αραβικό κόσμο.

Κατά τη δίκη παρουσιάστηκαν φωτογραφίες όπου ο Γκρέινερ φαινόταν να βασανίζει τους κρατουμένους, ενώ ο εισαγγελέας τον χαρακτήρισε ως σαδιστή. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, κατά την απολογία του, υποστήριξε ότι ακολουθούσε τις εντολές των ανωτέρων του με σκοπό να αναγκάσει τους φυλακισμένους να μιλήσουν και ζήτησε να αντιμετωπιστεί από το δικαστήριο με επιείκεια. Συμπλήρωσε ότι είχε παραπονεθεί στους ανώτερούς του για όσα τον έβαζαν να κάνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ δήλωσε ότι όσα έγιναν, έγιναν σε πόλεμο.

Σχόλια