15ετής κάθειρξη σε δικηγόρο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0

Δικαστήριο στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, καταδίκασε τον δικηγόρο και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ουαλίντ αμπού αλ-Κάιρ, σε 15ετή ποινή κάθειρξης για προσπάθεια υπονόμευσης του κράτους και προσβολή της δικαιοσύνης.

Ο Αμπού αλ-Κάιρ που μεταξύ άλλων είναι και ο ιδρυτής και διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch στη Σαουδική Αραβία, κατηγορούνταν για στασιασμό, για άρνηση πίστης στον βασιλιά Αμπντάλα, για ασέβεια προς τις αρχές, για τη δημιουργία οργάνωσης χωρίς άδεια και για υποκίνηση της κοινής γνώμης.Επίσης, εκτός από την ποινή της κάθειρξης, του επιβλήθηκε πρόστιμο 53.300 δολαρίων, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ έκλεισαν όλες οι ιστοσελίδες του.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που φυλακίζεται ο ίδιος, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταδικαστεί σε τρεις μήνες φυλάκιση επειδή το 2011 υπέγραψε αίτηση κατά της φυλάκισης μίας ομάδας ακτιβιστών που ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, ο ίδιος υπήρξε επικριτής του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που θεσπίστηκε στη χώρα στις αρχές του χρόνου, τον οποίο κατήγγειλαν οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέσο καταστολής των αντιφρονούντων.

Στον επίμαχο νόμο ορίζεται ότι στα εγκλήματα τρομοκρατίας περιλαμβάνεται κάθε πράξη που “διαταράσσει τη δημόσια τάξη, κλονίζει την ασφάλεια της κοινωνίας, θέτει την εθνική ενότητα σε κίνδυνο, παρακωλύει το βασικό σύστημα εξουσίας ή βλάπτει τη φήμη του κράτους”, διάταξη που αφήνει ένα ευρύ πεδίο ποινικοποίησης των πράξεων ακτιβιστών και οργανώσεων.