26 μήνες φυλάκιση για τον κλέφτη έργων τέχνης

0

Ολοκληρώθηκε στο Στρασβούργο η δίκη του 33χρονου Γάλλου Stephan Breitwieser, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε 20 έργα τέχνης από μουσεία της Γαλλίας με την καταδίκη του σε 26μηνη φυλάκιση. Ήδη ο Breitwieser έχει καταδικαστεί σε τετράχρονη φυλάκιση από δικαστήριο της Ελβετίας, ύστερα από τη σύλληψή του το Νοέμβριο του 2001 κοντά στο μουσείο Richard Wagner της Λουκέρνης, ενώ εκδόθηκε στη Γαλλία τον περασμένο χρόνο.

Ο Breitwieser, του οποίου η δράση επεκτείνεται στη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία κατά την περίοδο 1995-2001, συνήθιζε να μπαίνει στα μουσεία, να αφαιρεί έργα τέχνης, να τα βάζει στο σακίδιό του και να αποχωρεί ανενόχλητος. Ο ίδιος στο δικαστήριο είχε δηλώσει ότι το κίνητρό για τις πράξεις του είναι η αγάπη του για την τέχνη.

Παράλληλα, σε μικρότερη ποινή καταδικάστηκε και η μητέρα του, επειδή κατέστρεψε περισσότερα από 200 κλεμμένα έργα του Breitwiser που τα αποθήκευε στο σπίτι της στην ανατολική Γαλλία, προσπαθώντας, όπως ισχυρίστηκε, να τιμωρήσει με αυτό τον τρόπο τον γιο της που την είχε τρομοκρατήσει.

Πάνω από 100 αντίκες ανακτήθηκαν μετά τη σύλληψη του Breitwieser, ωστόσο δεν έχουν ακόμα βρεθεί 60 περίπου πίνακες.

Σχόλια