27 θέσεις κάτω οι ΗΠΑ, στην παγκόσμια κατάταξη των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα»

0

Κριτήριο της κατάταξης είναι ο σεβασμός που δείχνει το κράτος στην ελεύθερη έκφραση, ενώ με βάση τα νέα δεδομένα οι ΗΠΑ τοποθετούνται στην ίδια θέση με τη Ρουμανία. Παράγοντας της καθοδικής πορείας αποτέλεσαν οι δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων στη διάρκεια των διαδηλώσεων του κινήματος Occupy Wall Street.

«Νομίζω ότι το βασικότερο κριτήριό μας ήταν τα επεισόδια του Occupy Wall Street. H καταστολή διαδηλώσεων ή της δημοσιογραφικής τους κάλυψης επηρέασε γενικότερα την αλλαγή θέσεων στην κατάταξη. Ποτέ πριν η ελευθερία της πληροφορίας δεν ήταν τόσο άμεσα συναρτώμενη προς τη δημοκρατία. Ποτέ πριν οι δημοσιογράφοι δεν είχαν επιτεθεί τόσο πολύ μέσω των κειμένων τους στους πολέμιους της ελεύθερης έκφρασης. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσα περιστατικά λογοκρισίας και φυσικής βίας κατά των δημοσιογράφων. Η εξίσωση είναι απλή: η απουσία ή η καταστολή ατομικών ελευθεριών οδηγεί αναπόδραστα στην καταστολή της ελευθερίας του Τύπου. Οι δικτατορίες φοβούνται και απαγορεύουν την ενημέρωση, ιδίως όταν είναι εις βάρος τους», ανέφερε η 19σέλιδη έκθεση, η οποία τιτλοφορείται “Crackdown on Protests Cause Big Changes to Index Positions”.

Το τμήμα της έκθεσης που αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα του Occupy Wall Street. Στο κείμενο αναφέρεται ότι σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες περίπου εικοσιπέντε δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή ξυλοκοπήθηκαν από όργανα της αστυνομίας, που έδιναν εντολές απομάκρυνσης λόγω έλλειψης πιστοποίησης ή διατάραξης δημόσιας τάξης. Στην αμερικανική περίπτωση, η οργάνωση προβληματίστηκε επίσης με την αυξανόμενη κυβερνητική πίεση σε δημοσιογράφους προς αποκάλυψη των πηγών τους, καθώς και με την επίμονη άρνηση της διοίκησης να επιτρέψει πρόσβαση σε πολλά αρχεία της.

Η διευθύντρια του παραρτήματος της οργάνωσης στην Ουάσινγκτον, Delphine Halgand σχολίασε ότι οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ανησυχούν, επίσης, για την εφαρμογή του νόμου που υπέγραψε προσφάτως ο Πρόεδρος Ομπάμα σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Μία ευρεία εφαρμογή του νόμου ενδεχομένως να εκθέσει σε κίνδυνο ποινικής δίωξης δημοσιογράφους που κάνουν το ρεπορτάζ εγκληματικών οργανώσεων και τρομοκρατικών γεγονότων στο εξωτερικό. Μάλιστα, ο πολεμικός ανταποκριτής Chris Hedges προσέφυγε πριν δύο εβδομάδες κατά του νέου νόμου. Η Halgand διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επίσημη θέση, εντούτοις η οργάνωση παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Ελευθερία έκφρασης: Έκθεση παγκόσμιας κατάταξης κρατών

 

Σχόλια