Θετικά τα βήματα της Τουρκίας για την διασφάλιση του δικαιώματος της ζωής

0

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του διεθνούς οργανισμού, Christof Heyns, είχε επισκεφτεί προσφάτως την Τουρκία για για να αξιολογήσει την πρόοδό της ως προς την διασφάλιση του δικαιώματος της ζωής και την απονομή της δικαιοσύνης, για αδικήματα παράνομων και αυθαίρετων εκτελέσεων.

«Η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εγγύηση του δικαιώματος της ζωής τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να λαμβάνει θετικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η ατιμωρησία παραμένει η βασική πρόκληση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, προκειμένου να παγιωθεί η πρόοδος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Christof Heyns.

«Από την επίσκεψη του προκατόχου μου το 2001, έχουν γίνει θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές –και ακόμη γίνονται- οι οποίες αν εφαρμοστούν πλήρως, έχουν την δυναμική να ανταποκριθούν σε πολλούς από τους προβληματισμούς που σχετίζονται με το δικαίωμα στη ζωή. Είναι κοινή παραδοχή ότι το κυριότερο εμπόδιο σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο προστασίας για το δικαίωμα στη ζωή είναι η ατιμωρησία των παραβατών». Ο Heyns παρατήρησε ιδιαίτερα, ότι τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συχνά εκφεύγουν της καταδίκης για τέτοια εγκλήματα λόγω των ατελέσφορων ερευνών και των αργών δικαστικών διαδικασιών. Το πόρισμα του Heyns πρόκειται να παρουσιαστεί επισήμως στην 23η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2013.

Σχόλια