Θετική αναμένεται η αξιολόγηση της Σερβίας από το ICTY

0

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία(ICTY), Σερζ Μπράμερτς αναμένεται να αποτιμήσει θετικά τη Σερβία στην έκθεσή του για το βαθμό συνεργασίας των σερβικών αρχών με τη Χάγη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η αναμενόμενη θετική αξιολόγηση δεν πρόκειται να οδηγήσει τη Σερβία «προθάλαμο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ολλανδία εμμένει στον όρο ότι πρέπει να προηγηθεί η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς.

Η έκθεση του Βέλγου γενικού εισαγγελέα θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η έκθεση έχει ήδη ολοκληρωθεί και διαπιστώνει ότι η Σερβία έκανε σημαντική πρόοδο στην συνεργασία με τη Χάγη το τελευταίο εξάμηνο του 2008.

Ο Σερζ Μπράμερτς επικροτεί τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, επισημαίνει, όμως, την ανάγκη σύλληψης των υπόλοιπων δύο κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, του Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς.

Ο Σερζ Μπράμερτζ υποστηρίζει ότι υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα στη Σερβία για την σύλληψη των φυγάδων κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου, ενώ διαπιστώνει ότι βελτιώθηκε και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας που τους καταδιώκουν.

Η έκθεση φέρεται να αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται προβλήματα με πολλούς μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι, εξαιτίας απειλών που δέχονται, αρνούνται να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου.