Θετική η Τουρκία στην υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης

0

Επιδόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η θετική απάντηση της Άγκυρας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εναρμόνισης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας. Το πρωτόκολλο πρέπει μετά την υπογραφή του να εγκριθεί και από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσε: «Την 1η Μαΐου 2004 η ΕΕ απέκτησε δέκα μέλη, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση. Με βάση το κοινοτικό δίκαιο, οι χώρες μέλη αναλαμβάνουν το κεκτημένο της ΕΕ και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ένωση με άλλες χώρες. Μεταξύ των συμφωνιών αυτών υπάρχει και η συμφωνία τελωνιακής ένωσης που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία.» Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το ζήτημα είναι τεχνικό που αφορά την ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

Ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης, ο κ. Γκιουλ είπε ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι μία από τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά επειδή δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης, η Τουρκία θα διατηρήσει τις θέσεις της και θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Σχόλια